Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Nora Iuga & Ioana Cristina Casapu – Blog Stories In Stereo

05.11.2016 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Ce le leagă pe autoarele Nora Iuga și pe Ioana Cristina Casapu, dincolo de o prietenie strânsă și de vederile îngemănate asupra lumii, este gustul pentru experiment în scris și joaca de-a literatura pe bloguri care s-au transformat în cărți.

La 79 de ani, Nora Iuga a acceptat să participe la un experiment literar sub formă de blog, propus de Un Cristian, publisher-ul de la Casa de Pariuri Literare. Înregistrările audio făcute telefonic majoritar în Berlin, dar şi, mai apoi, în Bucureşti, au fost postate pe noraiuga.wordpress.com. Blogstory, apărut iniţial prin AFCN, s-a vândut în 800 de exemplare. Blogstory e un volum care nu se poate încadra. Întâi de toate pentru că Nora Iuga este un autor inclasabil, apoi pentru că vorbim despre blogul ei audio.

În tot acest timp, Ioana Cristina Casapu scria Deviații de Stereo, un roman construit pe baza unei serii de schițe și pasaje de proză scurtă creionate de-a lungul a cinci ani pe un blog cu titlul omonim. Deviații de Stereo a devenit radiografia generației Facebook din București la 360 de grade și portretizarea fidelă a felului în care viața acesteia, trăită pe jumătate în concret și pe cealaltă jumătate online, se transformă dramatic. Iubirile, prieteniile, bețiile la spartul târgului în club, întâlnirile la cafea și despărțirile făcute cu block și spam, toate se schimbă la față și capătă această nouă dimensiune, în care odată intrat, percepi și trăiești viața cu un atu sau un deficit în plus: butonul de Like. Volumul de debut al Ioanei s-a vândut în 500 de exemplare în primele două săptămâni de la lansare.

La 25 de ani, Ioana Cristina Casapu a întâlnit-o pe Nora Iuga într-un metrou care pleca de la stația Titan. A fost un accident fortuit, pentru că își dorise deja de câteva luni să o cunoască, de când primise de ziua ei volumul Norei “Săpunul lui Leopold Bloom”, de la o prietenă care îi urase că este necesar ca ele două să se găsească și să spună o poveste împreună. Povestea s-a întâmplat, pentru că Ioana a recunoscut-o pe Nora în acea zi în tren și până la Piața Unirii și-a făcut curaj să o abordeze. Nora purta un tricou negru cu Poezia la Bistrița, își amintește Ioana, și gesticula efersvescent cu un tânăr pe care îl întâlnise.

Ioana și Nora s-au revăzut câteva zile mai târziu, la un interviu care a durat șase ore, cu Leffe și Marlboro roșu. Nora a acceptat să citească volumul pe atunci nepublicat al Ioanei, Deviații de Stereo, și i-a telefonat câteva zile mai târziu ca să îi returneze un manuscris plin de notițe, gânduri, corecturi și felicitări. Au mai trecut patru ani în care Ioana a mers cu manuscrisul pe la diferite edituri, a primit refuzuri sau răspunsuri incerte, l-a oferit cadou în 2013 de Crăciun pe Facebook prietenilor, și, în cele din urmă l-a lăsat într-un sertar din casa în care a copilărit.

Apoi s-a întâmplat ceva extraordinar, pentru că drumul, așa cum spune Nora, este vital, iar drumul a dus-o pe Ioana prin multe țări și înapoi la București, cu memoria volumului nepublicat după ea. Într-o zi a decis că nu poate continua să scrie dacă manuscrisul nu va vedea lumina tiparului. A ieșit cu Nora la un frappe la Cercul Militar și au trecut împreună prin amintiri, prin Berlin, prin viață și prin acele lucruri care le-au adus împreună, iar Nora a decis că romanul trebuie publicat.
————————–————————–————————–
Deviații de Stereo a ajuns la Casa de Pariuri Literare în primăvara lui 2016, la exact 4 ani de când Ioana și Nora s-au întâlnit într-un tren pe magistrala M1. Pe 15 septembrie Ioana a lansat romanul la București, iar Nora a fost acolo să vorbească în cuvintele generației ei despre generația Y din povestea Ioanei.
————————–————————–————————–
Blogstory a fost cartea pe care Nora i-a dăruit-o Ioanei atunci când s-au cunoscut, în 2012.
————————–————————–————————–
Casa de Pariuri Literare (www.cdpl.ro) reeditează în această toamnă Blogstory de Nora Iuga și Deviații de Stereo a Ioanei Cristina Casapu într-un duet care promite să miște oameni și inimi de la locurile lor obișnuite.
————————–————————–————————–
Pe 5 noiembrie 2016, Nora și Ioana se reîntâlnesc în amfiteatrul de la POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10, București) să treacă împreună prin ani, prin poveștile care capătă viață proprie și care se cer spuse, dar și prin pagini din Blogstory și Deviații de Stereo. Concepută ca un performance literar cu proiecții video și sunet, lectura va fi urmată de un dialog între cele două scriitoare și de o discuție liberă cu publicul.
Volumele vor fi disponibile la vânzare în formula stereo.
Intrarea este liberă.

RSVP POINT
Str. G-ral Eremia Grigorescu 10, Bucuresti
facebook.com/pointarthub
www.whatsthepoint.ro
0799 799 708
————————–————————–————————–———-
Ioana Cristina Casapu este jurnalistă și fotografă. Trăiește în tranzit prin lume, și asta e minunat.

Cel mai recent volum al poetei și prozatoarei Nora Iuga a apărut în 2016 la Casa De Pariuri Literare. Ca motorul unui Ford din 1931 reunește interviuri din 1997 (Pana mea), 2008 (chat cu scriitori români – Observator cultural), 2010 (România literară), un chestionar, un dialog inedit (2016) și extrase din două din documentarele în care autoarea a fost prezentă (Aici Nora Iuga și Nino al meu).

Organizer

Casa de Pariuri Literare
Email:
un_cristian@cdpl.ro
Website:
http://www.cdpl.ro/

Venue

Point Art Hub
Strada General Eremia Grigorescu 10
Bucuresti, Romania
+ Google Map
Phone:
0799 799 708
Website:
http://www.whatsthepoint.ro