- This event has passed.
Observator Lyceum la MNLR: întâlnire cu Ana Maria Sandu
23.02.2018 @ 6:30 pm - 8:00 pm
Observator cultural continuă seria de întîlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate în luna mai 2017, avînd-o ca invitată pentru ediția din luna februarie a Observator Lyceum pe Ana Maria Sandu, autoarea cărții Pereți subțiri (Polirom, 2017). Evenimentul va avea loc vineri, 23 februarie, ora 18.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București).
Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Soviany, laureatul Premiului Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum), Bogdan-Alexandru Stănescu și Vlad Zografi (cîştigător al Premiului Observator Lyceum pentru proză la Gala Premiilor Observator cultural 2017, pentru romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas), Veronica D. Niculescu, autoarea romanului O vară cu Isidor (Editura Polirom, Colecția Junior – coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu –, 2017).
La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.
În dezbatere se va afla volumul Pereți subțiri (Polirom, 2017), care cuprinde 17 povești dintr-un bloc bucureștean cu patru etaje, în care destinele personajelor se intersectează, iar bucuriile și tristețile lor se văd și se trăiesc de toți ceilalți. „Duplenkova, de la doi, avea buzele încă şi mai roşii, parcă şi le‑ar fi pictat cu acuarele, Niculeasca, un coc elaborat, înalt cît o colivie, Costea pedala de zor o bicicletă cu o singură roată, Zan şi consoarta se ţineau de mînă ca doi adolescenţi. După imaginile astea idilice şi luminoase urmau zgomotele căderii. Bufniturile de saci de cartofi izbiţi în duşmănie de pămînt o trezeau. Era sigură că de la visele acestea i se trăgea ţiuitul din urechi cu care trăia de mai bine de 25 de ani. Şi ziua, şi noaptea. Îi zicea greierele dement care şi-a făcut casă în urechea ei stîngă.“
Ana Maria Sandu (n. 1968, Pitești) este scriitoare și redactor la Dilema veche. A debutat în 2003 cu volumul Din amintirile unui Chelbasan (Editura Paralela 45), reeditat în 2013 la Editura Art. Cartea a fost tradusă în limba franceză în 2010 cu titlul L’écorchure. În 2006 a publicat la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză“, romanul Fata din casa vagon, iar în 2010, romanul Omoară-mă! Acesta din urmă a fost tradus în limba italiană (Uccidimi, Aìsara, 2012), iar în 2017 a apărut în limba maghiară, la Editura Vince Kiadó Kft. În 2013 a publicat Aleargă (Editura Polirom), care a stat la baza unui one-woman show cu același titlu, realizat de actriţa Nicoleta Lefter şi coregrafa Silvia Călin. A mai publicat texte în antologiile Cartea cu bunici, Bookătăria de texte&imagini, Iubire 13, Prima dată, Nouvelles de Roumanie, Rumänien heute. A coordonat volumul Cu ochii în 3,14, o antologie Dilema veche, apărută în 2015 la Editura Humanitas. Cea mai recentă carte a sa este Pereți subțiri, apărută în 2017 la Editura Polirom.
Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, sector 1, București), începînd cu ora 18.30, iar intrarea este liberă.