Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Observator Lyceum la MNLR: întîlnire cu Bogdan-Alexandru Stănescu

17.11.2017 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Vineri, 17 noiembrie, ora 18:00, va avea loc cea de-a doua ediție a întîlnirilor Observator Lyceum, avîndu-l ca invitat pe scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu. Proiectul este inițiat de revista Observator Cultural și a debutat în luna mai a acestui an, printr-un dialog cu scriitorul Octavian Soviany – laureat al primei ediții a Premiului Observator Lyceum – și sculptorul Mircea Roman (care a realizat trofeul Observator Lyceum 2017).

Scopul acestor întîlniri este de a crea o platformă de comunicare între scriitori români contemporani și cititori tineri, aflați la început de drum, din dorința de a-i apropia cît mai mult de literatura română și de a le cultiva pasiunea pentru lectură. La întîlniri participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural (în 2016, cîștigător a fost Octavian Soviany, pentru romanul Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească, iar în 2017, Vlad Zografi, cu romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas).

La cea de-a doua ediție a întîlnirilor Observator Lyceum, în dezbatere se va afla cel mai recent volum semnat de Bogdan-Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut anul acesta la Editura Polirom. Un bildungsroman atipic, Copilăria lui Kaspar Hauser este alcătuit din 12 povestiri cu același narator, fiind şi o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lup. „Personajul meu îți arată lumea cu tot ce are ea, bun, rău, te trece prin tot felul de evenimente, prin care unii nu au avut norocul – sau ghinionul – de a trece.“ (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor Prima mea… de la Editura ART. În 2010, împreună cu Vasile Ernu a publicat volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch şi Paul Auster. Din 2017, Bogdan-Alexandru Stănescu este membru al juriului Premiilor Observator cultural.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, sector 1, București), iar intrarea este liberă.

Organizer

Observator cultural
Phone
021 230 8581
View Organizer Website

Venue

Muzeul Literaturii Române
strada Vasile Pogor, nr. 4
Iași, 700110 România
+ Google Map
Phone
0232.213.210
View Venue Website