Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Observator Lyceum la MNLR: întîlnire cu Veronica D. Niculescu

26.01.2018 @ 6:30 pm - 8:00 pm

Observator cultural continuă și în 2018 seria de întîlniri între liceeni şi scriitori români, iniţiate în luna mai 2017, prima ediție din acest an a Observator Lyceum urmînd să se desfășoare vineri, 26 ianuarie, ora 18.30, la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București). Invitată este Veronica D. Niculescu, autoarea romanului O vară cu Isidor (Editura Polirom, Colecția Junior – coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu –, 2017).

Invitaţii ediţiilor anterioare au fost: Octavian Soviany, laureatul Premiului Observator Lyceum, în 2016, pentru romanul Moartea lui Siegfried (Editura Cartea Românească), sculptorul Mircea Roman (cel care realizează trofeul Observator Lyceum), Bogdan-Alexandru Stănescu și Vlad Zografi (cîştigător al Premiului Observator Lyceum pentru proză la Gala Premiilor Observator cultural 2017, pentru romanul Efectele secundare ale vieții, Editura Humanitas).

La eveniment – organizat de revista Observator cultural și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române – participă elevi de la licee din București, unii dintre ei membri ai juriului care acordă Premiul Observator Lyceum pentru proză, inițiat în 2016 și decernat anual, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural.

În dezbatere se va afla prima sa carte pentru copii, O vară cu Isidor, povestea unei fetițe de 13 ani din București care se hotărăște să-l salveze pe condorul Isidor, cel mai bătrîn locatar de la Zoo Băneasa. Din această carte, copiii vor descoperi că „sîntem frumoși așa cum sîntem fiecare, că sîntem foarte diferiți, că nu există perfecțiune, că frumusețea e pentru fiecare altfel, că nu există șabloane în care să ne încadrăm, că poți să fii liber dacă îndrăznești, că poți să înveți să zbori dacă ești făcut să zbori, că trebuie să ai perseverență, că este foarte important să ai prieteni“, spune autoarea într-un interviu pentru Radio România Cultural.

Veronica D. Niculescu (n. 1968, Pitești) este scriitoare și traducătoare. A publicat volumele de proză scurtă Adeb (Limes, 2004, Premiul pentru Debut al USR Sibiu), Orchestra portocalie (Cartea Românească, 2008) şi Roşu, roşu, catifea (Casa de Pariuri Literare, 2012, nominalizări la Premiile Radio România Cultural și la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași); cărțile-pereche Simfonia animalieră (Casa de Pariuri Literare, 2014, Premiul „Cercul Literar de la Sibiu“ acordat de USR Sibiu, nominalizare la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași) și Hibernalia (Casa de Pariuri Literare, 2016); romanul Spre văi de jad și sălbăție (Polirom, 2016, nominalizare la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași), precum și două volume în colaborare cu Emil Brumaru: Basmul Prinţesei Repede-Repede (Polirom, 2009) și Cad castane din castani (Polirom, 2014, nominalizare la Premiile Revistei Observator cultural).

A tradus treizeci de volume din limba engleză, începînd din anul 2007, din opera lui Vladimir Nabokov, Samuel Beckett, Don DeLillo, Siri Hustvedt, Eowyn Ivey, Lydia Davis, Tracy Chevalier. A obținut Premiul „Antoaneta Ralian“ pentru traducerea volumului Scrisori către Vera de Vladimir Nabokov, la Gaudeamus 2016.

Locuiește în București împreună cu soțul ei, o mulțime de flori adevărate și cîteva animale imaginare.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, sector 1, București), începînd cu ora 18.30, iar intrarea este liberă.

Organizer

Observator cultural
Phone:
021 230 8581
Website:
http://www.observatorcultural.ro

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române
Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8
București, Romania
+ Google Map
Phone:
+4021 2125845 (centrală)
Website:
http://www.mnlr.ro/