Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Povești la Replika – Povești de pus la colț

12.10.2015 @ 7:00 pm - 10:00 pm

POVEȘTI la REPLIKA
este un proiect de artă educațională și cultură participativă, care prezintă, timp de două luni, spectacole de teatru, cărți și filme înrudite tematic, într-un format axat pe interrelaționarea dintre forme de expresie și domenii diferite, care au un conținut similar.

POVEŞTI DE PUS LA COLȚ – Luni, 12 octombrie

TEATRU ora 19.00
„COPII RĂI” de de Mihaela Michailov, r. Alex Mihăescu
Limită de vârstă: 8+
Durata: 1h
Producător: ADO

O fetiţă de 11 ani nu stă „cuminte în banca ei”. Învârte elastice în timpul orelor. Se joacă de a copilul liber. Visează girafe. E mutată de la o şcoală la alta pentru că nu se încadreză în sistem. Nu e un copil lider. Nu e un copil productiv. În timpul orei de istorie, profesoara o pedepseşte. Apoi colegii devin violenţi cu ea. Apoi ea tace. Apoi ea nu mai vrea nimic. Mâine o să meargă la o şcoală nouă. Dar în ce şcoală este lăsate să fie ceea ce e – un copil nedresat?

„Copii răi” vorbeşte despre violenţă şi supunere. Despre imaginaţia care se pedepseşte pentru că îndrăzneşte să se exprime. Despe reguli şi excese care pun la colţ libertatea copiilor. ”Copii răi” este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii profesori părinţi.

CARTE ora 20.30

„Violenţa în şcoală. Ajută ţi copilul să i facă faţă” de Catherine DePino, traducere Nadina Vişan
Editura Trei, București

Trei sferturi dintre elevii români se tem de comportamentul agresiv al colegilor, în vreme ce România se află printre primele locuri în clasamentul internaţional al violenţei şcolare, potrivit studiilor OMS realizate în 37 de ţări.

Cartea de faţă oferă părinţilor îngrijoraţi soluţii practice pentru a şi ajuta copiii să nu se lase terorizaţi de colegii de şcoală. Veţi afla cum să i ajutaţi pe cei mici să stopeze din faşă orice tentativă de intimidare, dar şi cum să colaboraţi eficient cu şcoala, autorităţile sau părinţii altor elevi. Cu ajutorul unor minidialoguri, al jocurilor de rol şi al unor sfaturi intuitive, copii vor învăţa cum să citească limbajul nonverbal al bătăuşilor, cum să şi păstreze cumpătul şi să fie asertivi, dar şi când e cazul, să apeleze la persoanele cu autoritate.

FILM ora 21.00

PROIECŢIE SCURT METRAJE

„UN ALT CRĂCIUN” (15 min), r. Tudor Giurgiu, producător Libra Film, 2012

Un băiat îşi aşteaptă părinţii să se întoarcă de Crăciun, din Italia. Nu i-a mai văzut de un an. De acest Crăciun, băiatul are de înfruntat prima criză majoră din viaţa lui: Există sau nu Moş Crăciun?

„LECȚIA DE BOX” (12 min), r. Alexandru Mavrodineanu, producător Strada Film, 2007

Victor este un om de afaceri din Bucureşti care nu mai suportă să îşi vadă fiul venind acasă bătut de colegii de şcoală. Într o zi, Victor îşi înscrie copilul la cursuri de box dar Vlad, care are numai 12 ani, nu e interesat să lupte şi refuză să participe la antrenament. Pentru a i da un exemplu, Victor se hotărăşte să intre în ring chiar el.

„EXCURSIE” (19 min), r. Adrian Sitaru, producător Adrian Titieni şi 4 Proof Film, 2014

În urma unei ştiri televizate ce anunţă aterizarea extratereştrilor în România, Eugen (9 ani) fură o cameră de filmat din magazinul unde lucrează tatăl său, începe să îşi filmeze viaţa cotidiană, iar apoi dispare subit.

POVEȘTI la REPLIKA

abordează teme și subiecte adresate în special publicului tânăr, dar nu numai, puțin explorate în arta contemporană din România: violența în școală, abandonul școlar, situația copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate, pornografia, profesiile invizibile și adaptarea la sistemul capitalist, tulburări din spectrul autismului, sistemul autoritar de predare în școală, drepturile copiilor, drepturile animalelor.

Perspectiva intersecțională și interdisciplinară propusă în cadrul Platformei de Artă Educațională – teatru, film, carte – facilitează înțelegerea complexă a artei contemporane, anulând limitele dintre domenii și concepte stric determinate, care devin din ce în ce mai flexibile și modelabile.

POVEȘTI la REPLIKA – Platforma de artă educațională
este un proiect cultural finanţat de ARCUB, în cadrul Programului cultural Ești București.

INTRAREA este GRATUITĂ – în limita locurilor disponibile

REZERVĂRI
e-mail: centrulreplika@gmail.com
tel.: +40732101860

Organizer

Centrul de Teatru Educațional
Phone
0732.101860
Email
centrulreplika@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Centrul de Teatru Educațional
Str. Lânăriei 93 - 95, sector 4
Bucuresti, 040323 Romania
+ Google Map
Phone
0732.101860
View Venue Website