Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Povești la Replika – Povești fără berze

19.10.2015 @ 7:00 pm - 10:00 pm

POVEȘTI la REPLIKA
este un proiect de artă educațională și cultură participativă, care prezintă, timp de două luni, spectacole de teatru, cărți și filme înrudite tematic, într-un format axat pe interrelaționarea dintre forme de expresie și domenii diferite, care au un conținut similar.

POVEŞTI FĂRĂ BERZE – Luni, 19 octombrie

TEATRU ora 19.00
”HABEMUS BEBE” de Elena Vlădăreanu, r. Robert Bălan
Limită de vârstă: 14+
Durata: 1h
Producător: ART NO MORE cu sprijinul WASP– Working Art Space and Production. Proiect finanțat parțial prin Platforma de Crowdfunding We‑Are‑Here.ro)

Un performance despre experienţa maternităţii, despre condiţia femeii artist, despre confuzie şi crize, despre identitate şi panică, despre limite, corp şi… nutriţie. Un spectacol scris de o mamă şi interpretat de trei actriţe care sunt, la rândul lor, mame. Un spectacol care a putut fi realizat datorită unei campanii de crowdfunding.
„Este cel mai personal şi, în acelaşi timp, cel mai politic text pe care l am scris vreodată. Asta şi pentru că maternitatea, pe lângă toate lucrurile cunoscute sau mai puţin cunoscute, dar la care Eîntr un fel sau altul mă aşteptam, m a pus şi în situaţia de a mă confrunta cu limitele corpului meu şi cu statutul meu artistic (sau social, ca să nu sune atât de pretenţios). Adică, ce mai pun acum după « Elena Vlădăreanu »? Mămică? E suficient pentru mine? Aş vrea mai mult? E drept faţă de copil ca eu să mi folosesc timpul şi pentru altceva care să nu intre în schema alăptat joacă activităţi?”

CARTE ora 20.30
”Poveşti cu scriitoare şi copii” de Alina Purcaru (coord.)
Editura Polirom-Iaşi

18 scriitoare autohtone povestesc despre relaţia lor cu scrisul şi cu timpul după apariţia copilu¬lui. 18 poete, prozatoare şi eseiste vorbesc despre transformări profunde, care au atins şi scrisul, despre relaţia cu lumea, despre reuşite şi obstacole, şi, nu în ultimul rând, despre forme de dragoste şi ataşament. O scriitoare care este şi mamă e inevitabil pusă în faţa unui şir de decizii sensibile, iar Poveşti cu scriitoare şi copii aduce la suprafaţă 18 mărturii despre încercările de fie-care zi, în care scrisul a rămas o prezenţă vitală, chiar şi atunci când nu a (mai) fost o prioritate.

FILM ora 21.00
PROIECŢIE SCURT METRAJE

”SUPERMAN, SPIDERMAN sau BATMAN” (11 min), r. Tudor Giurgiu, producător Libra Film, 2011
Aron, un băieţel de 5 ani, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să şi salveze mama bolnavă de inimă.

”VIOLARE DE DOMICILIU” (19 min), r. Sînziana Nicola
O tânără se întoarce dimineaţa acasă şi constată că au intrat hoţii. O poveste despre echilibrul între independenţă şi singurătate.

”COLIVIA” (17 min), r. Adrian Sitaru, producător 4 Proof Film, 2010
Povestea este despre Alex, un puşti care găseşte un porumbel bolnav în stradă şi îl duce acasă unde întâmpină rezistenţa vehementă a tatălui. După o luptă surdă, porumbelul îşi găseşte un loc pe balcon, dar Alex vrea acum şi o colivie..

POVEȘTI la REPLIKA
abordează teme și subiecte adresate în special publicului tânăr, dar nu numai, puțin explorate în arta contemporană din România: violența în școală, abandonul școlar, situația copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate, pornografia, profesiile invizibile și adaptarea la sistemul capitalist, tulburări din spectrul autismului, sistemul autoritar de predare în școală, drepturile copiilor, drepturile animalelor.
Perspectiva intersecțională și interdisciplinară propusă în cadrul Platformei de Artă Educațională – teatru, film, carte – facilitează înțelegerea complexă a artei contemporane, anulând limitele dintre domenii și concepte stric determinate, care devin din ce în ce mai flexibile și modelabile.

POVEȘTI la REPLIKA – Platforma de artă educațională
este un proiect cultural finanţat de ARCUB, în cadrul Programului cultural Ești București.

INTRAREA este GRATUITĂ – în limita locurilor disponibile

REZERVĂRI
e-mail: centrulreplika@gmail.com
tel.: +40732101860

Organizer

Centrul de Teatru Educațional
Phone
0732.101860
Email
centrulreplika@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Centrul de Teatru Educațional
Str. Lânăriei 93 - 95, sector 4
Bucuresti, 040323 Romania
+ Google Map
Phone
0732.101860
View Venue Website