Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Premieră: scenariul de film scris de Macedonski, „Cum să devii bogat și influent”, adaptat pentru teatru senzorial

11.03.2015 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Miercuri, 11 martie, începând cu ora 19:00, la Art Yourself Gallery (Str. Clucerului nr. 88) va avea loc premiera scenariului de film scris de Alexandru Macedonski în anul 1911, intitulat Cum să devii bogat și influent.  Scris la Paris acum mai bine de 100 de ani, scenariul va prinde viață la București prin spectacolul realizat de Laboratorul de teatru senzorial „Citit În”. Vor interpreta: Adrian Ciglenean, Olga Berar (vioară), Răzvan Ropotan și Ruxandra Coman.

Programat cu trei zile înainte de data nașterii lui Alexandru Macedonski (14 martie 1854), spectacolul va provoca imaginația spectatorilor în aceeași manieră vizionară prin care autorul și-a construit universul literar, definit prin reverie, simbolism, sinestezie, exotism sau ironie, totul desfășurându-se sub cupola protectoare a basmului.

Cum poate fi redat astăzi un scenariu de film mut publicului spectator? Și, mai ales,cum poți deveni bogat și influent? Sunt întrebări la care actorii au răspuns astfel: „Datorită unor inspirate procedee artistice de ultimă oră, e suficient să închizi ochii și să afli cum. Spectacolul nostru durează o oră, are un pronunțat caracter senzorial, nu este mut, dar este orb.”

cinema macendonski

Cu acest scenariu de film Macedonski devine unul dintre primii autori români care realizează un text cu destinația adaptării cinematografice, după unii cercetători fiind considerat, cel mai probabil, primul autor român care abordează genul (Tudor Vianu: 1944, Romulus Vulpescu: 1966).

Istoria scenariului își află cititorii pe registre diferite și pe o durată de mai mulți ani, astfel că forma inițială a textului a fost cea a unei povestiri orientale cu savuroase accente comice apărute în anul 1877, devenind ulterior scenariul propriu-zis (subintitulat „basm”) și scris de această dată în franceză în 1911, până astăzi, primăvara anului 2015, când textul capătă forma unui spectacol de teatru senzorial (având la bază traducerea lui Romulus Vulpescu din 1966).

scenariu macedonski

Scenariul nu s-a filmat niciodată, publicul spectator având șansa de a-l viziona prin „ecranul imaginației” miercuri seară, a doua oară după succesul avanpremierei din 31 octombrie 2014, din cadrul Nopții de octombrie.

Acest spectacol este o producție a Laboratorului de teatru Citit În.
Actorii Adrian Ciglenean, Răzvan Ropotan, Ruxandra Coman, împreună cu Olga Berar la vioară, vor construi „un performance sinestezic în care spectacolul va începe o dată cu închiderea cortinei, ghidând spectatorii către teatrul interior.”

Intrarea va fi liberă, ieșirea 15 lei.
Conceptul evenimentului este realizat pentru un număr restrâns de persoane, participarea fiind posibilă numai prin rezervare la nr. 0721.831.160

 

 

Informaţii suplimentare

Despre laboratorul de teatru Citit În:

Citit În este un laborator interdisciplinar fondat în anul 2012.
Susţinut de un nucleu de artişti profesionişti, laboratorul propune concepte participative în care publicul şi actorii contemplează activ poezia momentului prezent (poiesis).

„Demersul nostru de a lega spectatorii la ochi în anumite spectacole nu vine din dorinţa de a le exploata vulnerabilităţile şi nici din dorinţa de a le oferi un remediu terapeutic la stresul de peste zi.

Numitorul nostru comun este un moment de reculegere. Orice moment de prezenţă e un moment poetic.

De fapt noi vă invităm să scriem poezii împreună.”

Despre spectacolele Citit În, puteți afla mai multe de pe site-ul www.cititin.wordpress.com

Venue

Art Yourself Gallery
Str. Clucerului nr. 88
București, Romania
+ Google Map
Phone:
021 222 9877
Website:
http://artyourselfgallery.ro/