- This event has passed.
Program SIJ 2016 – Înscriete-te la Seminarul Internaţional de Jurnalism
04.03.2016 @ 8:00 am - 23.03.2016 @ 7:00 pm
Luni, 21 martie 2016, orele 09:00 – 18:00, Sala Chopin, Palas – Iaşi
9.00 – Înregistrarea participanţilor
9.30 – Deschiderea seminarului: Carmen Olaru, director TVR Iaşi
9.45 – Marian Voicu, producător TVR: “Există catharsis în jurnalism?”
11.00 – coffee-break
11.15 – David Lowen, preşedinte Prix CIRCOM: “Ceva cu totul nou: noi formate şi noi tehnici (cu exemple de la Prix Circom)”
12.30 – Nicolas Don, jurnalist francez în domeniul relaţiilor internaţionale. “Dincolo de spectacolul ştirilor – unde ne oprim în goana după audienţă?”
13.30 – pauză
16.00 – Horia Gumeni, producător executiv TVR Iaşi: Spectacolul Iaşului văzut prin ochii unor jurnalişti străini în cadrul proiectului Ia’şi descoperă
16.40 – David Lowen, preşedinte Prix CIRCOM: “Most Original”- creativitate în televiziune
17.20 – Vasile Arhire, jurnalist senior TVR Iaşi: Cum trecem personalităţile contemporane dincolo de ecran?
Marţi, 22 martie 2016, orele 9.30 – 13.30, Sala Chopin – Palas Iaşi
9.30 – Daniel Condurache, prof. univ. dr. în cadrul Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării Iaşi: “Spectacolul mediatic în era digitală”
10.00 – Cristina Hermeziu, mediator cultural Paris: Ecranul care ne adună. “O critică (binevoitoare) a televiziunii în epoca reţelelor sociale.”
11.00 – coffee-break
11.15 – Ticu Lăcătușu, alpinist: “Spectacolul aventurii în documentarul de televiziune”
12.15 – Irina Pacurariu, producător TVR1: Unde se termină povestea? Facem bine, facem totul? Dezbatere pe marginea reportajului „În numele copilului”
Ora 18.00, Institutul Francez – Întâlnire cu Matei Vișniec
Proiecţia filmului TVR Iași: “RFI – După 20 de ani”
Prezentarea cărţilor “Le cabaret des mots” și “Le marchand de premières phrases”
Miercuri, 23 martie 2016, orele 9.30 – 18.30, Sala Chopin – Palas Iaşi
9.30 – Proiecţia filmului „Parisul lui Matei”
10.40 – Vizitarea expoziţiei de fotografie din timpul filmărilor de la Paris semnată de Relu Tabără, cameraman TVR Iaşi
10.50 – coffee-break
11.00 – Conferinţă Matei Vișniec, dramaturg: Teatru și jurnalism, influenţe reciproce
11.50 – Dezbateri
12.20 – coffee-break
12.30 – Spectacol-lectură cu fragmente din romanul “Dezordinea preventivă” și din piesa de teatru “Omul din care a fost extras răul”. Dialog cu Matei Vișniec și invitaţii săi. Prezentare de carte
13.30 – pauză
17.00 – Proiecţia filmului “Vișniec, rege la Avignon”
18.00 – Mini-conferinţă despre Europa festivalurilor
18.30 – Închiderea seminarului
Seminarul Internaţional de Jurnalism 2016
Tema: „Televiziunea – Spectacol”
Perioadă de desfăşurare: 21, 22, 23 martie 2016
Sala Chopin, Palas, Iaşi
Organizatori: TVR Iaşi
Partener principal: Primăria Municipiului Iaşi
Eveniment realizat în colaborare cu:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Asociaţia Iubire şi Încredere
Institutul Francez
British Council Iaşi
Centrul Cultural German
Veolia
Quartz Matrix
Fenice
Traineri: David Lowen, Marea Britanie
Nicolas Don, Franţa
Cristina Hermeziu, Franţa
Irina Păcurariu, TVR
Marian Voicu, TVR
Ticu Lăcătuşu
Daniel Condurache, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi
Parteneri media: Radio Iaşi
Ziarul de Iaşi
Kiss FM
Evenimentul de Iaşi
Radio HIT
Wink
Înscrieri: http://sij2016.tvriasi.ro
Perioada de înscriere: 4 – 13 martie
Matei Vişniec, Franţa
Prezentări Traineri SIJ 2016
21 – 23 martie 2016
David Lowen este producător de televiziune cu o largă experienţă în zona de creaţie şi implementare de concepte TV, precum şi un consultant al radiodifuzorilor, realizatorilor de programe sau al instituţiilor financiare. După o carieră amplă în producţia de televiziune, a fost numit director al departamentului de dezvoltare de programe, iar mai apoi director al departamentului de dezvoltare corporate, în cadrul ITV Yorkshire. A condus lansarea componentei de televiziune digitală a ITV în Marea Britanie, prima schimbare de acest fel realizată cu succes din lume.
A fost director general al Euronews şi preşedinte al CIRCOM – Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa. În acest moment este preşedinte şi organizator al celor mai importante premii pentru programele de televiziune şi de ştiri din Europa. David conduce compania Television and Media Consulting printre clienţii căreia se numără multe televiziuni europene. Este, de asemenea, co-proprietar al unei companii care dezvoltă programe. David este preşedinte al senatului într-una dintre cele mai mari universităţi din Marea Britanie, Leeds Beckett, care are 27 000 de studenţi. Este membru onorific al Societăţii Regale de Televiziune, al Emmanuel College, Cambridge şi al Societăţii Regale de Arte.
Matei Vişniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. A lucrat la BBC Londra, iar din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale. Este preocupat de manipularea emoţiei în mass-media, de teatralizarea şi „hollywood-izarea” informaţiei, dedicând acestor fenomene un roman („Dezordinea preventivă”) şi mai multe piese de teatru.
Nicolas Don – Jurnalist francez de politică externă cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul relaţiilor internaţionale. Este născut în România, însă a crescut în Franţa şi şi-a făcut studiile în Statele Unite ale Americii.
Irina Păcurariu, producător TVR, are o experienţă de peste 24 ani în producţiile de televiziune. A debutat ca redactor la TVR Iaşi. Are numeroase premii pentru reportaj dintre care amintim seria “Exodul Mamelor” şi reportajul realizat recent în Norvegia “În numele copilului”.
Cristina Hermeziu este în prezent stabilită la Paris de unde realizează corespondenţe culturale pentru mai multe publicaţii de presă scrisă din România. Este mediator cultural din partea Institutului Cultural Român din Paris. În trecut a fost realizator de emisiuni la TVR Iaşi.
Marian Voicu este producător la TVR şi lucrează de 20 de ani în televiziune şi radio. A realizat diverse formate media, dar este pasionat de documentar. A filmat în peste 30 de ţări, cu un solid background în Republica Moldova şi Balcani şi afinităţi pentru Africa. În 2015 a fost distins cu Medalia de aur de Asociaţia Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru documentarul “Exodul. O tragedie siriană”. Este preşedintele Alianţei Internaţionale a Jurnaliştilor Români.
Ticu Lăcătuşu este primul român care a ajuns pe Everest. Constantin Lăcătuşu este cel mai cunoscut alpinist român care are în palmares mai multe premiere în escaladarea unor vârfuri de renume internaţional. A început rubrica “Montan Club” la TVR Iaşi în urmă cu peste 20 de ani.
Daniel Condurache este profesor la Departamentul de Jurnalism de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. A creat la Iași o adevărată școală de presă. Consideră că jurnalismul nu este o meserie, ci un mod de a fi în lume. În prezent este editorul săptămânalului „Opinia studenţească”. Are peste 300 de articole (ştiri, reportaje, interviuri, anchete) publicate sau difuzate la nivel naţional şi internaţional. A fost director general al reţelei de cotidiene “Monitorul”, redactor-şef adjunct la “Evenimentul Zilei”, şef secţie la “Expres Magazin”, şef subredacţie la “Viaţa Studenţească”.