Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Redescoperirea Sidoniei Drăgușanu: Despre femei și feminitate în literatura română

09.12.2017 @ 6:00 pm - 8:00 pm

Editura Hyperliteratura vă invită sâmbătă, 09 decembrie 2017, de la ora 18.00, la Teatrul Elisabeta (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 45) la evenimentul lansării a trei cărți reeditate, semnate de scriitoarea Sidonia Drăgușanu – Într-o gară mică (1934), Doamna cu ochelari negri (1974) și cartea pentru copii Moața, Creața și Grasu’ la bal (1945).

Evenimentul va fi deschis cu două reprezentații inedite ale trupei de improvizație Improvisneyland, inspirate din scrierile Sidoniei Drăgușanu.

Apoi vă invităm la o dezbatere incitantă legată de cărțile uitate ale literaturii noastre, despre femei și feminitate, cu jurnalistul Liviu Mihaiu și scriitorul Florin Iaru, alături de moderatorul serii, Andrei Ruse, scriitor și editorul Hyperliteratura.

***

Prin aceste trei reeditări, Editura Hyperlitertura își propune să o readucă la viață pe una dintre cele mai pregnante voci feminine ale perioadei interbelicului și postbelicului, Sidonia Drăgușanu. Această autoare și jurnalistă s-a remarcat prin atenția acordată feminității și poveștilor de viață ale femeilor din acea epocă, abordând aceste subiecte cu umor și degajare, transformându-le într-o satiră tragic-comică.

Momentul în care Sidonia a decis să-și facă intrarea în lumea literară era unul efervescent pentru emanciparea femeii în societate. Această perioadă tumultuoasă pentru feminitate a fost aplaudată de marele Eugen Ionescu, acesta încurajându-le pe tinerele fete care prindeau tot mai mult curaj să se exprime nestingherit prin cultură. Cumva, datorită contextului acestuia, mai toate scrierile Sidoniei vor gravita în jurul trăirilor feminine, a suferinței, iubirilor și experiențelor pe care tinerele fete le încercau.

Astfel, avem romanul său de debut, Într-o gară mică (1934), ce a primit premiul Editurii Cugetarea pentru „Cel mai frumos roman de adolescență”. Acesta înfățișează povestea a două adolescente prietene, clădită prin intermediul incursiunilor în universul uman cel mai intim. Mai multe detalii despre cărțile Sidoniei Drăgușanu găsiți aici, iar despre autoare aici.