Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Săptămâna aceasta, la București: Goodbye Language – proiect internațional dedicat relației dintre arta contemporană și filozofie

24.06.2015 @ 8:00 pm - 26.06.2015 @ 8:00 pm

• 3 evenimente: vernisaj expoziție (miercuri, 24 iunie, ora 20.00, Atelier 35) / performance (joi, 25 iunie, ora 18.00, Atelier 35) și conferință (vineri, 26 iunie, ora 18.00, Salonul de proiecte)

• Un proiect inițiat de Atelier 35, în colaborare cu Centrul Ceh din București; susținut de Goethe Institut-Bukarest și spațiul Salonul de proiecte/Anexa MNAC din București

• Mai multe informații despre artiștii implicați în proiect – Zbyněk Baladrán: https://vimeo.com/24388069 / Tomáš Svoboda: https://www.youtube.com/watch?v=rV94khpWWmon / Marcus Steinweg: https://www.youtube.com/watch?v=6y-yaZjVDiY

Săptămâna acesta, la București, debutează un proiect internațional dedicat relației dintre arta contemporană și filozofie – Goodbye Language.

Inițiat de Atelier 35 (Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu) în colaborare cu Centrul Ceh din București (František Zachoval), Goodbye Language reprezintă un show anti-vitrină, creat prin contribuțiile artistelor și artiștilor: Zbyněk Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg și Tomáš Svoboda.

Recunoscând tensiunea dintre artă și cultură, precum și presiunea din ce în ce mai mare asupra artiștilor ca aceștia să îndeplinească un rol reprezentațional și punând sub semnul întrebării relația dintre artă și filozofie, Goodbye Language își propune să deschidă o discuție despre alte moduri posibile de a lucra în compania filozofiei, dincolo de actul ilustrării.

„În ianuarie 2015, m-am întâlnit cu Frantisek la Berlin, cu puțin timp înainte ca el să își înceapă mandatul la Centrul Ceh din București. Mi-a povestit că una dintre primele lui misiuni în România urma să fie organizarea prezenței Cehiei la Salonul de Carte Bookfest. Am discutat atunci despre tensiunea dintre artă si cultură și presiunea asupra artiștilor de a îndeplini un rol reprezentațional: de a genera lucrări livrabile, produse conceptuale cu potențial de  brand. Am gândit «Goodbye Language» ca pe un contrapunct la circuitul cultural al produselor artistice. Am invitat la dialogul nostru artiste și artiști care folosesc limbajul împotriva limbajului, care prin practica lor rezistă interpretării.

Construit prin schimburi de e-mailuri lungi, entuziasme și puseuri de inspirație, «Goodbye Language” e ceva între statement și pariu. Ceva ce ar putea oricând să eșueze. De-a lungul acestor luni însă, asemeni pionierilor, am avut mereu senzația că avansăm pe teritorii noi.” (Xandra Popescu)

Goobye Language debutează miercuri, 24 iunie 2015, ora 20.00, la Atelier 35, cu vernisajul expoziției: Zbyněk Baladrán, Irina Gheorghe, Alina Popa, Tomáš Svoboda sunt artiștii implicați, iar František Zachoval, Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu – curatorii.

După vernisajul expoziției, joi, 25 iunie, începând cu ora 18.00, la Atelier 35 va avea loc performance-ul artistei Adriana Gheorghe, „Dance That Comes From the Mouth”. În demersul ei, Adriana Gheorghe folosește limbajul într-un mod atmosferic, deviat de atitudine și corp, învăluind în ceață granițele propriei subiectivități. Limbajul ca instrument coregrafic pentru o lucrare care se întâmplă în negocierea dintre vizibil și imaginar. Adriana Gheorghe este unul dintre artiștii contemporani care mixează activitatea de performer cu cea de teoretician. De-a lungul timpului, a prezentat solo-uri sau duete la CNDB, MNAC, lorgean și ZKM-Karlsruhe.

În cea de-a treia zi a proiectului, vineri, 26 iunie, începând cu ora 18.00, în spațiul Salonului de proiecte, va avea loc o discuție cu filozoful Marcus Steinweg, un artist care lucrează la intersecția dintre artă și filozofie, editor al jurnalului Inaesthetics. Marcus Steinweg va problematiza relația dinte artă și filozofie în calitate de subiecte autonome. Marcus Steinweg trăiește și lucrează în Berlin; este profesor invitat la HfBK (Universitatea de Arte) din Hamburg și predă la UdK (Universitatea de Arte) din Berlin.

Acest proiect este posibil cu sprijinul Centrului Ceh din București, al Goethe Institut-Bukarest și al spațiului Salonul de proiecte/Anexa MNAC din București.