Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Scrisori de pe front. Lansăm cartea și povestim

20.12.2017 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Volumul Scrisori de pe front ce-a adunat cărți poștale, jurnale, scrisori și fotografii din Primul Război Mondial miroase a cerneală, tocmai ce a ieșit din tipar, cu ajutorul editurii Martor (MȚR). 

Pe 20 decembrie, ne întâlnim la Clubul Țăranului, unde o lansăm și povestim. Intrarea liberă.

Cartea adună laolaltă și pune în valoare mărturii din timpul Marelui Război: scrisori și cărți poștale, jurnale și note de front, memorii ale preoților militari și ale prizonierilor, fotografii. Pentru că oamenii din acele vremuri mai au încă ceva să ne spună. Din aceste detalii, amănunte și alte lucruri aparent neînsemnate, ne putem construi propria imagine despre anotimpurile și întregul Marelui Război.

Este și o întâlnire cu cei care, seduși de temă, au căutat și găsit în propria „ladă din pod”, în vechile hârtii de familie, mărturii din perioada Primului Război Mondial: scrisori, jurnale, note de front, fotografii.

Va prezenta Filip Florian.
Actorul Andrei Runcanu va citi fragmente din scrisori și alte mărturii ale vremii.

Le mulțumim tuturor acelora care, într-un moment sau altul, într-un fel sau altul, au aderat entuziast la ideea „Scrisorilor de pe front“:
Anne Marie Boyard și Valentina Roman (pentru donația de cărți poștale în limba franceză),
Daniel Mladin (pentru bunăvoința cu care a pus la dispoziție colecția sa de fotografii și cărți poștale),
Dr. Paula Ivan și Dr. Alina Pavelescu (Arhivele Naționale ale României),
Comandor Marian Moșneagu și Colonel Adrian Grigore (Arhivele Militare Naționale Române),
Cristina Struțeanu, Ruxandra Grigorescu și Mariana Petrișor, Mihai Ardeleanu, Daniel Focșa și Bogdan Cacuci (pentru însemnările și fotografiile pe care le-au oferit).

Echipa proiectului: Mirela Florian (inițiere proiect, concepție editorială), Vera Hampu (transcriere manuscrise), Cristina Hurdubaia (social media) Carla Duschka și Ciprian Isac (concept grafic, DTP), Monica Pepine, Evelin Márton și Georg Aescht (traduceri), Carmen Mihalache (manager proiect editorial).

Volumul a apărut cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național

Un proiect marca Muzeul Național al Țăranului Român.