Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Se deschid cerurile de Sânziene

23.06.2018 @ 8:30 pm - 11:30 pm

Pe 23 iunie, în Ajun de Sânziene, de la ora 20.30 și până spre miezul nopții, A.R.C.E.N. deschide Grădina Interioară de la Școala Centrală (str. Icoanei, nr. 3-5) ca să celebreze „ziua cea mai lungă când se înjumătățește anul și când începe să dea vara spre iarnă“.

Lectură „Nuntă în cer“ de Mircea Eliade | Cântece vechi | Scrisori | Pagini de jurnal | Cununi de Sânziene.

„Ileana sau despre (ne)întâlnire“ este tema celei de-a 7-a ediții, care va fi reflectată atât în lecturile scrisorilor și a paginilor de jurnal semnate de o serie de scriitori contemporani, cât și prin fragmente din romanul „Nuntă în cer”, de Mircea Eliade. Lecturile și cântecele vechi vor fi însoțite de interpretări și discuții despre ritualurile și semnificațiile sărbătorii Sânzienelor, „când Soarele joacă pe cer“. Vorbim despre întâlnirile și neîntâlnirile care ne schimbă ritmul vieții: întâlnirea ca îndrăgostire, întâlnirea cu Celălalt, întâlnirea cu sinele și întâlnirea ca îmbrățișare și îmblânzire.

„Unii spun că, în noaptea aceasta, exact la miezul nopţii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Dar probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească…“ | Mircea Eliade, „Noaptea de Sânziene“.

Aproape de miezul nopții, la deschiderea cerurilor, cununile de Sânziene vor fi împletite și aruncate peste casă ca să împlinim ritualul pe care-l cere praznicul.

Intrarea la eveniment este liberă și se face în limita locurilor disponibile, fără rezervare în prealabil.

Un eveniment ARCEN susținut de Banca Transilvania.

Partener oficial: RADIO GUERRILLA.

Organizer

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN
Website:
http://www.arcen.info/

Venue

Școala Centrală
strada Icoanei nr. 3-5
Bucuresti, Romania
+ Google Map