Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Seară de poezie la Librăria Bastilia: ”Elefantul de cîmpie”, Constantin Iftime

14.04.2014 @ 7:00 pm - 8:00 pm

Luni, 14 aprilie, la ora 19.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea volumului de poezie Elefantul de cîmpie, de Constantin Iftime, apărut de curînd la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală.

Invitaţi, alături de autor: Ioan Es. Pop, Cosmin Perţa, Daniel Cristea-Enache

„Atît de convulsivă şi de plină de energii dezlănţuite este poezia lui Constantin Iftime, încît seamănă cu ceea ce, în viziunea cosmologilor, reprezintă primele secunde de după naşterea Universului: totul se află într-o continuă, învolburată prefacere, ceea ce se coagulează se descompune pe loc şi aproape simultan reintră în noi şi noi configuraţii. Şi totuşi, gravitaţia poetică ţine întreg acest univers fremătător într-o secretă unitate de sine, sugerîndu-ne că, în momentele de maximă autenticitate, creaţia este chiar mai puternică decît creatorul ei. Care însă trebuie crezut pe cuvînt atunci cînd afirmă: «Sparg codurile atîtor ştiinţe ale naturii mele întunecate».” (Ioan Es. Pop)

„Constantin Iftime este un explorator al limbajului poetic, un explorator à rebours, care reface traseul istoriei poeziei, începînd cu poezia clasicismului Antichităţii greco-latine, trecînd prin poezia română minoră, prin vizionarism, romantism, expresionism, prin senzualism, primitivism, minimalism, suprarealism, hiperrealism etc. El mimează însă spiritul unor limbaje poetice, încercînd să reinventeze forme noi.” (Raluca Dună)

Constantin Iftime s-a născut pe 15 iulie 1957, în satul Zlătunoaia, judeţul Botoşani. A absolvit Institutul Politehnic din Iaşi. Din anul 1990 este jurnalist la Timpul, Expres Magazin, 24:ORE (redactor-şef), reţeaua Monitorul (senior editor) şi Ziarul Lumina (senior editor).

A publicat opinii în Curentul (ca senior editor) şi pe portalul www.adevarul.ro. Debutează cu proză în revistele şcolare, iar cu poezie, în liceu, în revista Cronica şi ziarul Clopotul. Ca student, scrie pentru revistele din Iaşi cronică literară şi proză. După 1990, apare cu eseu, proză şi poezie în România literară, Hyperion, Convorbiri literare, Familia etc.

În 1994 debutează cu o carte de convorbiri cu Nicolae Breban, Confesiuni violente (Editura Du Style), iar în 2012 iese de sub tipar primul său volum de poezie, Vreau altă realitate. Artă, merg pe mîna ta (Editura Tracus Arte, Premiul de debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), urmate, în 2013, de Eseul carnivor. A colaborat la volumul Amicus Plato sau… despărţirea de Noica (Editura Eikon, 2006). În prezent pregăteşte un volum de eseuri pe tema romanului modern, Priveşte-ţi veacul artei tale, poet înfricoşat. 

Organizer

Editura Cartea Românească
View Organizer Website

Venue

Bastilia Librarium
Piața Romană nr. 5
București, Romania
+ Google Map
View Venue Website