Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Trenduri în literaturile germană și română pentru copii și adolescenți – Prelegeri, dezbateri și expoziție

16.02.2017 @ 3:00 pm - 5:00 pm

Ce citesc copii şi adolescenţii cu cea mai mare plăcere în ziua de astăzi? Ce fel de subiecte sunt la modă? Ce fel de diferenţe şi asemănări  există între literatura germană şi cea română?

Literatura germană contemporană pentru copii şi adolescenţi se caracterizează prin contradicţii, prin ilustraţii complexe  şi subiecte dificile precum fuga de război, azil şi integrarea într-o nouă cultură. Editurile româneşti publică din ce în ce mai multe cărţi pentru copii, majoritatea traduse din alte limbi. Romane celebre precum Harry Potter s-au bucurat de un mare succes.

Profesoara Birgit Dankert, profesor de biblioteconomie și știința informării și critic specializat în literatura pentru copii, împreună cu directoarea editurii Nemira, Ana Nicolau, vor oferi o privire de ansamblu asupra trendurilor din literaturile germană şi română.

Cum se poate încuraja cititul în era internetului? Ce fel de criterii sunt importante pentru edituri în alegerea unui titlu de carte şi ce rol au în această privinţă autorii? Aceste intrebări vor fi discutate în cadrul rundei de discuţii de la finalul întâlnirii.

Participanţi:
-Lavinia Branişte, autoare;
-Marilena Iovu, agent literar;
-Ruxandra Nazare, Biblioteca Judeţeană Brasov.

Discuţia va fi moderată de
-Eli Bădică, jurnalist cultural și colaborator al blogului de literatura DLITE.

O serie de cărţi germane pentru copii şi adolescenţi vor fi donate de Prof. Dankert Bibliotecii Ion Creangă Bucureşti şi altor biblioteci ale centrelor culturale germane din ţară. O parte ale acestor cărţi vor fi expuse în cadrul evenimentului.

Evenimentul se desfăşoară în limbile germană şi română.