Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noaptea de mai: „Simţurile în poezie” – Despre literatură şi neurologie

29.05.2014 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Joi, 29 mai, începând cu ora 19:00, în grădina Salonului de carte şi ceai Infinitea (Str. Dr. Grigore Romniceanu nr. 7), va avea loc Noaptea de mai, continuând seria Nopţilor macedonskiene dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski.

Evenimentul va debuta cu poemul “Noaptea de mai” în lectura Simonei Popescu, invitată în calitate de poet şi cititor al operei lui Alexandru Macedonski. Seara va continua printr-un dialog itinerant pe marginea articolului „Simţurile în poezie”, publicat de Alexandru Macedonski în anul 1895. 
Tema omonimă a evenimentului va fi abordată dintr-o perspectivă interdisciplinară prin participarea lui Dumitru Constantin Dulcan, profesor universitar şi medic neurolog, autorul mai multor cercetări de pionierat în domeniul ştiinţelor cognitive.

Pentru a păstra încadrarea în sfera artelor sinestezice, Andreea Costenco se va alătura dialogului cu experienţa în pictură şi arte vizuale contemporane. Vor fi prezenţi, de asemenea, cu rolul de moderatori, Irina Macedonski şi Mihai – Daniel Gheorghe, iniţiatorii proiectului „Alexandru Macedonski – 160 de ani de istorie şi literatură.”

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Infinitea
Rezervări: 0723.175.300
Str. Dr. Grigore Romniceanu nr. 7

————————–————————–——-

Fragmente din articolul „Simţurile în poezie”

„Puţini cunosc rolul pe care simţurile îl au cu privire la naşterea, la formarea şi la felurile cugetării omeneşti. (…) Mai puţini încă ştiu că poezia nu este decât o manifestare a simţurilor. (…) Dacă s-ar face abstracţiune de ele, n-ar mai fi nimic. În adevăr, ideea coloarei nu ne-o dă decât simţul vederii. Fără ajutorul ochilor, creierii n-ar mai primi sensaţiunea luminii, prin urmare forma şi coloarea lumii n-ar mai exista. Sunetul este, – fiindcă auzul este. Şi tot aşa cu mirosul, cu gustul, cu sensaţiunile tactile pe care le primim de la obiecte. Negreşit că lipsa simţurilor ar nimici lumea externă în sine. Lumina, coloarea, parfumul cât şi celelalte vibraţiuni diferite ale obiectelor, ar continua să fie ce sunt, dar n-ar mai fi nimic pentru noi.

(…) Poezia, artele, precum şi preţuirea lor, depind exclusiv de acuitatea simţuală, căci numai ea este creatoare în domeniul intelectual. (…) O imagină viu transmisă creierului, ca formă şi coloare, va produce o întipărire adâncă, va da naştere unui produs intelectual puternic. Şi ce se va întâmpla cu imagina se va întâmpla şi cu celelalte sensaţiuni.

(…) Cugetarea şi simţirea sunt astfel nişte simple rezultate ale impresiilor pe care anumiţi nervi sunt susceptibili să le primească şi să le transmită creierilor cu o voiciune mai mult sau mai puţin mare.”

————————–————————–————

Despre Nopţile macedonskiene în 2014

Proiectul „Nopţilor…” se va relua lună de lună în 2014, de fiecare dată altfel, cu intenţia de a pune în legătură scriitori tineri sau consacraţi, artişti şi personalităţi creative care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea unui context favorabil schimbului de idei.

În cadrul „Nopţilor macedonskiene” vor fi organizate spectacole de teatru, concerte jazz şi serate literare, proiecţii şi dezbateri pe teme vaste întâlnite şi în preocupările scriitorului Alexandru Macedonski: înnoirea poeziei, literatură SF, cercetare ştiinţifică, estetică, scenariu de film, dramaturgie, teoria literaturii şi creative writing, management cultural etc.

Seria de evenimente „Nopţi macedonskiene” face parte din proiectul manifestărilor culturale iniţiate de Irina Macedonski pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la naşterea scriitorului Alexandru Macedonski (1854 – 1920). Cele trei „direcţii” în spiritul cărora Macedonski va fi comunicat în 2014 sunt:

– „Scriitor reprezentativ pentru secolul al XIX-lea”
– „Scriitor european”
– „Scriitor inovator al culturii române”