Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Extrase din conferinţele „Despre frumos” , „Sufletul şi viaţa viitoare” (1901), Alexandru Macedonski

23.12.2014 @ 6:30 pm - 8:30 pm

Marţi, 23 decemvrie, începând cu ora 18:30, la Seneca Anticafe (Str. Ion Mincu nr. 1) va avea loc „Noaptea de decemvrie”, a douăsprezecea Noapte macedonskiană şi, totodată, ultima întâlnire a seriei itinerante de evenimente dedicate împlinirii celor 160 de ani de la naşterea lui Alexandru Macedonski.

„Noaptea de decemvrie” va avea ca temă de pornire filosofia literară şi ştiinţifică a scriitorului Alexandru Macedonski reflectată în titlurile conferinţelor susţinute de acesta la Ateneul Român în anul 1901: „Despre frumos” , „Sufletul şi viaţa viitoare”.

 

Extrase din conferinţele „Despre frumos” , „Sufletul şi viaţa viitoare” (1901), Alexandru Macedonski

„Armonia nu este decât simetrie realizată, corespondenţă perfectă, de la linie la linie şi de la grupare la atomi, geometrie în accepţiunea ei înaltă, în fine, este însăşi ideea absolută, ideea în sine, ce a existat şi există prin sine şi înainte de întruparea ei într-o formă anumită. (…) Ordinea absolută va fi libertatea ideală, libertatea absolută. (…) Corpul omenesc este un model geometric, un model de corespondenţe ce nu pot tăgădui. (…)Anatomia poate să înmulţească la infinit numărul de corespondenţe ce alcătuiesc corpul şi simetria absolută a acestei întregi alcătuiri. (…)

Dar dovezile răsar din toate părţile: sunt, bunăoară, simţurile ce corespund altor simţuri, sunt cugetările ce sunt perechile altor cugetări. O planetă formează echilibrul altei planete. Sori se echilibrează între ei şi armonia este peste tot, de la pământ la cer la infinit.”
(Alexandru Macedonski, Despre frumos)

„Din punct de vedere ştiinţific, numai într-un singur mod se poate aduce proba pozitivă a realităţii sufletului: acest mod este cel geometric, pentru că tot ce este văzut şi nevăzut, nu este decât geometrie realizată, cu alte cuvinte, armonie desăvârşită şi tot ce este nu există decât prin necesitatea geometrică de a fi. (…) Taina cea nepătrunsă se explică astfel în mod natural şi pe baze absolut ştiinţifice, şi, telepatia, transportările de obiecte dintr-un loc în altul (…) sunt lucruri ce aparţin, când se produc în realitate, teoriei vibraţiunii atomice, iar nicidecum sufletului. (…)

A face binele, a ne ridica prin cugetare şi simţire, a ne face apărători ai celor oprimaţi, a ne iubi şi sprijini unii pe alţii, a iubi şi a virba cu intensitate în prezenţa frumosului sau în prezenţa nefericirii, a deştepta în noi mila şi compătimirea, a şti să ne jertfim corp şi suflet pentru o idee sau pentru o simţire, a lăsa bunătatea cerului albastru plin de soare şi de stele să pătrundă în noi, să ne înblânzească şi să ne înduioşeze este a întări vibraţiile noastre sufleteşti şi fizice, a le da elasticitate, a le pune în poziţie de a rezista cu mai multă energie presiunii infinite a infinitului ce tine să le îmbulzească unele în altele până la punctul de a le jigni în libertatea manifestaţiunii lor ca mişcări coordonate şi armonioase, şi a face toate aceste mai este încă a rămâne tineri mult timp, a sfida şi cu corpul şi cu sufletul trecerea anilor şi a ne pregăti reîntrupării viitoare, superioare celor actuale.”
(Alexandru Macedonski, Sufletul şi viaţa viitoare)

Alte detalii despre eveniment, aici.