Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lansarea cărții „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor”, de Cătălin D. Constantin

13.03.2018 @ 6:30 pm - 8:00 pm

Lansarea cărții Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor de Cătălin D. Constantin și vernisajul expoziției de fotografie aeriană având drept temă piețele orașelor istorice din Europa vor avea loc marți, 13 martie, la ora 18.30, la librăria Cărturești Verona, în cafeneaua de la demisol.

Vor vorbi despre carte și despre expoziție: Cristina Bogdan, conf. univ. dr. la Facultatea de Litere de la Universitatea din București, Radu Paraschivescu, scriitor, și Sorin Vasilescu, arhitect, prof. univ. dr. la Universitatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu” din București.

Deatalii despre carte și despre proiectul expozițional pot fi citite pe site-ul proiectului, disponibil în limbile română și engleză.

www.pietedineuropa.eu
www.intothesquare.org

Despre expoziție:
Evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată cînd piețe din mai multe orașe europene sînt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin cîteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată cînd drona devine un mijloc al argumentaţiei arhitecturale și antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decît orice altă tehnică de fotografiere aeriană. Proiectul îi aparţine lui Cătălin D. Constantin, deja cunoscut pentru atenţia pe care o acordă detaliului vizual din fotografiile volumului „Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor”, şi este o urmare firească a tezei sale de doctorat în arhitectură, o lectură culturală şi antropologică a pieţelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsă şi a cuprins călătorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pînă la obţinerea punctului perfect de observaţie în lumină adecvată.

Radu COMȘA

Despre carte:
Cătălin D. Constantin saltă peste veacuri trecute pentru a înțelege în această carte ce înseamnă Piața pentru Europa. Cartea lui îmi aduce aminte vorbe auzite când aveam 20 de ani și mă aflam cu cel mai bun prieten al meu, Antoine de Beaufort, pe coasta Mediteranei, aproape de Toulon. Beaufort îl cunoștea din familie pe marele scriitor Charles Maurois, deja vârstnic, care ne-a depănat amintiri, povestindu-ne că, prima dată când a putut să se urce pe un vapor pentru a ajunge în Grecia, a strigat în sufletul lui, atunci când a zărit Acropole, după o curbă a coastei: „C’est n’est pas beau, c’est Le Beau!”

Neagu DJUVARA

Cartea ne așază într-o perspectivă în care locul și locuirea se completează în mod firesc. Piața e, în lectura autorului, un spațiu non-newtonian, prezentat în termeni de energii, nu doar de structuri și funcții. Din acest punct de vedere, cartea e total nouă prin metodă. Cătălin D. Constantin împletește în mod calculat limbajul aparent doar literar, dar științific în conținut, cu imaginile. Nu e o simplă juxtapunere, ci o modalitate atent gândită de a compune un discurs special, singurul capabil să ofere o lectură a spațiului în termeni de non-materie, de energii. Noutatea nu e numai de abordare, ci aș îndrăzni să o numesc de-a dreptul epistemologică.

Vintilă MIHĂILESCU

Ochiul antropologic care se dezvăluie în carte s-a arătat a fi producător de vrajă și poate fi o variantă postmodernă a artei magice a etnografului de care vorbește Malinowski.

Rodica ZANE

Este remarcabil punctul de vedere al lui Cătălin D. Constantin privitor la relația dintre arhitectura reală și arhitectura imaginară.

Sorin VASILESCU

Autor: Cătălin D. CONSTANTIN
Curator: Dan LĂCĂTUȘ
Comunicare: Adriana MOCA
Consultanță științifică: prof. univ. dr. arh. Sorin VASILESCU
Mulțumiri speciale: Carmen DOBROTĂ

Despre autor:

Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie la Facultatea de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume dedicate patrimoniului cultural românesc, în care imaginea joacă un rol esențial. Printre acestea, volumul Ferestre din București și poveștile lor. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX. În 2014, Cătălin D. Constantin a susținut un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Venue

Librăria Cărturești Verona
Strada Pictor Arthur Verona 13-15
București, Romania
+ Google Map
Phone
021 317 3459
View Venue Website