Romanul Solenoid, de Mircea Cărtărescu, a fost desemnat drept Cea mai bună carte românească din 2015 la Premiile Bookaholic.ro, întrunind atât aprecierea publicului, cât și a redacției.

7233 de cititori au votat la a treia ediție a Premiilor Bookaholic pentru Cea mai bună carte românească din 2015, un număr de două ori mai mare ca la ediția precedentă. 362 de cărți scrise de autori români – 183 de poezie, 43 de volume de proză scurtă și 136 de romane – au fost supuse la vot, iar cititorii Bookaholic.ro au avut la dispoziție fiecare maxim trei voturi pe care le-au putut acorda. Solenoid, romanul lui Mircea Cărtărescu apărut la Editura Humanitas în 2015, a câștigat primul loc în topul publicului cu 557 de voturi. Numărul foarte mare de votanți este îmbucurător și arată interesul crescut al cititorilor pentru literatura română contemporană.

cea mai buna carte romaneasca 2015

Pentru prima dată, la această ediție, votul publicului a coincis în mod fericit cu alegerea redactorilor Bookaholic, care au avut, la rândul lor, posibilitatea de a nominaliza trei titluri pentru Cartea anului. Solenoid a apărut în majoritatea topurilor personale ale celor nouă redactori Bookaholic.ro care au votat – Eli Bădică, Andreea Banciu, Adina Dinițoiu, Marius Chivu, Cristina Foarfă, Dana Jenaru, Mihaela Pascu, Alina Purcaru și Silvia Dumitrache. Pentru Bookaholic și pentru public, Solenoid este un roman spectaculos, copleșitor, greu de clasificat, o provocare minunată și deloc ușoară de lectură, legat cu fire vizibile pentru cititorul pasionat de celelalte cărți sau jurnale ale lui Mircea Cărtărescu, una dintre cărțile de referință nu doar ale autorului, ci ale literaturii române.

„Creșterea în popularitate, feedback-ul și interesul foarte mare pentru ceea ce a pornit acum trei ani ca un simplu sondaj pe Bookaholic ne bucură și ne responsabilizează în același timp. Acest proiect, alături de altele, face parte din demersul Bookaholic.ro de promovare a literaturii române și suntem foarte bucuroși că răspunsul cititorilor este unul consistent”, a declarat Cristina Foarfă, redactor-șef Bookaholic.ro.

„În România stăm prost, de obicei, la capitolul cifrelor din domeniul editorial: nu știm concret câte cărți se publică, nu avem date despre vânzări (decât foarte vagi), știm uneori ce se cumpără, nu și ce se citește. Iar producția proprie este, de cele mai multe ori, ocolită de cititori. Noi am făcut primii pași: în urma sondajului Cartea anului, știm cu aproximație câte cărți românești au fost publicate din 2013 până în 2015 și ce popularitate au avut acestea în rândul cititorilor”, a afirmat Eli Bădică, redactor-șef adjunct Bookaholic.ro.

Despre Bookaholic

Înființat în 2011, cu peste 120.000 de vizite pe lună și cu o comunitate de aproape 80.000 de fani pe Facebook, Bookaholic.ro este una dintre cele mai citite și apreciate reviste online de cultură din România. Sub motto-ul „Dependența de cărți se tratează cu cărți”, focusul Bookaholic este pe conținutul de calitate și pe promovarea lecturii, însumând până în prezent 3500 de articole – dintre care amintim cronici de cărți, interviuri cu autori români sau străini, reportaje, articole de opinie sau materiale care țin de un lifestyle livresc ce integrează armonios pasiunea pentru lectură pe toate nivelurile.

Contact: cristina@bookaholic.ro, eli@bookaholic.ro

Link-uri: http://www.bookaholic.ro/votati-cea-mai-buna-carte-romaneasca-din-2015.html

http://www.bookaholic.ro/cea-mai-buna-carte-romaneasca-din-2015-solenoid-topul-redactiei-bookaholic-si-al-publicului.html