Ştim cu toţii că Gabriel García Márquez a inspirat un detaşament întreg de scriitori, plus un regizor (hmmmm…oare chiar să-l fi inspirat?), dar nu m-aş fi gîndit că figura patriarhului realismului magic ar putea sta şi în spatele unei colecţii de modă.

Dragoste în vremea holerei i-a trezit însă designerului Carlos Campos o viziune despre cum şi ce ar putea purta nişte bărbaţi suficient de deschişi la ideea de culoare în sezonul de toamnă-iarnă al fix acestui an. Campos, care şi-a prezentat colecţia la New York fashion week-ul nu demult  încheiat, a explicat că fascinaţia pentru romanul lui Gabriel Garcia Márquez, pe care l-a citit adolescent fiind, s-a tradus, în noua lui colecţie, prin preferinţa pentru tonuri de terracotta, nuanţe de roşu şi fibre naturale. „Am vrut să amestecăm romantismul cu realismul şi cu fantezia“. Păi nu?

Dacă anul ăsta Gabriel García Márquez i-a aprins imaginaţia lui Campos, anul trecut Neruda a fost referinţa numărul unu pentru creaţiile designerului. A mers pînă acolo încît şi-a procurat materialele din ţările în care a trăit poetul (Uruguay, Peru şi Italia) şi şi-a propus să aducă pe podium inclusiv gesturile acestuia (modul în care-şi purta pălăria sau haina). „În fiecare an mă întorc la originea a ceea ce sînt“, spunea la acea vreme Campos.

Sursă

Sîntem cu toţii făcuţi din cărţi, pare-se, chiar dacă  mulţi dintre frumoşii bărbaţi de pe podiumurile lui Campos ar jura, probabil,  pe proverbul ăla prăfuit, cum că haina-l face pe om.

 

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu
  1. Loredana

    E frumos ca romanul i-a inspirat asemenea tinute, dar eu cred ca putea sa mai aduca inca cel putin o culoare-doua pe ici pe colo. Adica pare draguta colectia, dar cred ca sunt eu prea critica. In fond nu prea aveau ce chestii – trestii – fantezii sa puna in colectia de barbati si sa fie si o colectie decenta, nu? 😛 Si cu toate astea, e ceva ce nu imi place. 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *