Mircea Cărtărescu va primi Premio Formentor de las Letras 2018 la Palma de Mallorca și va face un turneu în Spania pentru promovarea romanului Cegador (Orbitor), recent apărut la Editura Impedimenta din Madrid.
Începând cu 26 septembrie Mircea Cărtărescu se va afla în Palma de Mallorca pentru ceremonia de decernare a Premiului Formentor de las Letras 2018 și pentru un turneu organizat de Editorial Impedimenta pentru lansarea ediției spaniole a volumului Orbitor Aripa stângă. „Considerăm că venirea lui Mircea Cărtărescu în Spania este o excelentă oportunitate de a întâlni unul dintre cei mai originali, captivanți și străluciți autori ai lumii literare europene actuale.“ – Enrique Redel, directorul Editurii Impedimenta
Publicată într-un prim tiraj de 10.000 de exemplare, în traducerea lui Marian Ochoa de Eribe, ediția spaniolă a romanului Orbitor. Aripa stângă de Mircea Cărtărescu a devenit în numai câteva zile de la apariție cartea săptămânii în două dintre cele mai importante cotidiene de limbă spaniolă, El País și La Opinión. Editorul spaniol anunță cu bucurie excelenta primire de care a avut parte primul volum al trilogiei Orbitor în presa spaniolă. Un titlu mult așteptat ce apare la un an de la publicarea ediției spaniole a Solenoidului (15.000 de exemplare vândute până în prezent), și care are deja o excelentă receptare atât în cotidiene, în presa culturală, precum și printre cititori.
„O poveste pe cât de uimitoare, pe atât de fascinantă. Cărtărescu este unul dintre acei scriitori din care este esențial să citim ceva înainte de a muri.“ – Antonio J. Ubero, La Opinión
„Una dintre cele mai stimulatoare experiențe de lectură din ultimele decenii.“ – Pablo Bujalance, Diario de Sevilla
Cărţile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi și au primit importante premii internaţionale: Premiul literar Giuseppe Acerbi, Italia (2005); Premiul internaţional pentru literatură de la Vilenica, Slovenia (2011); Premiul internaţional pentru literatură al oraşului Berlin (2012); Premiul internaţional pentru poezie Novi Sad, Serbia (2013); Premiul internaţional Spycher-Leuk, Elveţia (2013); Premiul La tormenta en un vaso, Spania (2014); Premiul Euskadi de Plata, San Sebastián (2014); Premiul oraşului Leipzig pentru înţelegere europeană (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015); Premiul „Gregor von Rezzori“, Florenţa (2016), Premiul Leteo, Spania (2017); Premiul „Thomas Mann“ pentru literatură (2018), Premio Formentor de las Letras (2018).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *