Cartea de față este o bine-venită alternativă la abordările de parentaj superficiale, care se rezumă la rețete pentru controlul și disciplinarea copilului și trec cu vederea bogata viață afectivă și motivațională din spatele manifestărilor copilului. În acest sens, autorii arată că, dincolo de „gestionarea” comportamentelor, un aspect principal al sarcinii de a fi părinte constă în a fi conectat, într-un mod constat și autentic, la ceea ce gândește și simte copilul.

Plecând de la metoda Parentajului Reflexiv (cu instrumentele adiacente: Harta Parentală, Aplicația Parentală, „termometrul afectiv” etc.) și de la cercetări actuale despre „mentalizare” și atașament, autorii demonstrează în ce fel atenția, empatia, oglindirea și punerea în locul copilului vor îmbunătăți considerabil și pe termen lung relația părinte–copil. Astfel, o mai bună conectare la trăirile copilului îl va face să se simtă înțeles și validat, dar și să-și regleze mai ușor propriile emoții și să fie mai empatic în relațiile sociale de la vârsta adultă. Cartea este o resursă esențială atât pentru părinți, dar și pentru psihoterapeuții care lucrează cu copiii, adolescenții și familiile lor.

Alistair Cooper este psiholog clinician la Centrul pentru Copii și Adolescenți „Michael Rutter” din Londra și a implementat o serie de programe de parentaj pentru asistenții maternali.

Sheila Redfern este psiholog clinician la Centrul „Anna Freud” din Londra și este specializată în abuzul și traumele copiilor și adolescenților.

Cuprins

Cuvânt‑înainte de Peter Fonagy
Mulțumiri
Prolog
Introducere

1. Originile Parentajului Reflexiv
2. Harta Parentală
3. Cum să vă gestionați emoțiile
4. „Aplicația Parentală”
5. Cum să‑i ajutați pe copii să‑și gestioneze emoțiile
6. Disciplina: Cum să înțelegeți neînțelegerile
7. Cum să‑i ajutați pe copiii vulnerabili să facă față neînțelegerilor
8. Familia, frații și prietenii
9. Cum să mentalizați în momentele bune
10. Reflectând asupra cărții

Referințe

Ghid pentru înțelegerea minții copilului
Alistair Cooper, Sheila Redfern
Nr. de pagini: 336
Pret: 39 RON
Traducere din engleză de Ruxandra Comșa
Colecția PSIHOLOGIE PRACTICĂ PENTRU PĂRINȚI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *