Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Primăria Comunei Golăiești și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași a inaugurat, în data de 20 mai 2016, la Golăiești, județul Iași, comuna în care se află moșia Medelenilor, punctul muzeal dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu. Este al treilea punct muzeal deschis în județul Iași de către MNLR Iași, după cel dedicat lui Cezar Petrescu, inaugurat la Cotnari în anul 2015 și cel dedicat lui Dimitrie Anghel, inaugurat la Miroslava, în aprilie 2016. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai culturii ieșene și ai administrației locale și județene.

„Prin acest punct muzeal, Ionel Teodoreanu se întoarce acasă, la Iași. Fiindcă de pe ulița copilăriei casa bunicilor a fost rasă de pe fața pământului în vremuri tulburi, scriitorul se întoarce la Golăiești, pe legendara moșie a Medelenilor. Vineri l-am primit acolo cu mic, cu mare, pe o vreme splendidă. Este al treilea punct muzeal pe care MNLR Iași îl deschide în ultimii doi ani și cred că sunt un privilegiat să pot contribui la asta” a declarat Dan Lungu, director al MNLR Iași.

DSC_6317

Prima zi de vizitare a punctului muzeal Ionel Teodoreanu a fost sâmbătă, 21 mai 2016, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor.

DSC_6373

Expoziția permanentă din Centrul de Informare Turistică Golăiești reconstituie muzeografic viaţa şi activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu (1897-1954). Expoziția cuprinde fotografii de familie, mobilier de epocă, volume, corespondență, fotocopii după manuscrise etc. Curatorii expoziției sunt reprezentanții MNLR Iași: Iulian Pruteanu, Oana Melinte și Corina Irimiță.

DSC_6383

Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu” devine astfel cel de-al 15-lea obiectiv aflat în componența Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar programul de vizitare este de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *