Romanul Viaţa lui Kostas Venetis, de Octavian Soviany, apărut în 2011 la Cartea Românească şi în 2013 la Editura Polirom, în colecţia „Top 10+”, a fost publicat recent în limba spaniolă, la Editura Dos Bigotes, în traducerea Doinei Făgădaru.

Romanul va apărea în toamna acestui an şi în limba bulgară, la Paradox Group, în traducerea Vaninei Bojikova.

Viaţa lui Kostas Venetis a fost distins cu Premiul Radio România Cultural, la secţiunea „Proză”, ediţia 2012, şi nominalizat la Premiile revistei Observator cultural şi la Premiul Cartea anului 2011.

Octavian Soviany este autorul romanului Moartea lui Sigfried, laureat al Premiului Național pentru Literatură al Ziarului de Iași, precum și al Premiului Observator cultural, secțiunea Observator Lyceum. Romanul a obținut de curînd Premiul liceenilor în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, ediția 2016.

Cel mai recent roman al autorului, Năluca, a apărut tot la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală.

Kostas Venetis, care în copilărie a ucenicit într-o mănăstire din Grecia, cunoaşte o spectaculoasă „schimbare la faţă”: invertit demonic, călătoreşte mult – cunoaşte mizeria şi farmecul Istanbulului, pitorescul unui Bucureşti ce aminteşte de atmosfera Principelui, efervescenţa Parisului revoluţionar, splendoarea Vienei şi melancolia Veneţiei – şi întîlneşte oameni din cele mai diferite medii, de la drojdia societăţii la cercurile nobiliare. Pe măsură ce evenimentele se complică, povestea sa, în care violenţa, crima, înşelătoria şi complexele oedipiene se împletesc strîns, capătă accente tot mai întunecate, devenind o mărturie cutremurătoare despre iniţierea întru Rău.

„Cînd păcătosul are revelaţia sacrului, nimic şi nimeni nu-l mai pot întoarce. Cam aşa e şi cu scriitorul: o să vă lingeţi pe degete cu limba română a lui Octavian Soviany, curgătoare, spumoasă, arhaică şi nervoasă, o să chefuiţi şi o să suferiţi odată cu personajele lui retro şi cu pasiunile lor sfîşietoare în cel mai savuros roman de epocă din literatura română recentă.” (Alexandru Matei)

Născut în 1954, la Braşov, Octavian Soviany a debutat în 1983, la Editura Dacia, cu placheta de versuri Ucenicia bătrînului alchimist. Scrie poezie, romane, piese de teatru şi lucrări de critică literară. La Editura Cartea Românească a mai publicat volumele de versuri Dilecta (2006) şi Călcîiul lui Magellan (2014), precum şi romanul Arhivele de la Monte Negro (2011).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *