Din 2010, în fiecare a doua duminică din luna mai sărbătorim Ziua Tatălui. Nu știu câți români sunt la curent cu acest lucru sau câți o celebrează, dar, întocmai precum alte zile de acest tip, mie mi se pare un prilej numai bun pentru a primi și dărui cărți :). De aceea, în cazul în care nu le-ați cumpărat nimic până acum taților voștri, am făcut o scurtă listă de volume noi care mi s-au părut potrivite pentru diferite tipuri de bărbați pasionați de cărți. Și apropo, sunteți norocoși și norocoase dacă tații voștri sunt cititori, scăpați mult mai rapid decât alții :). 

Cina, de Herman Koch

cina_1_fullsizeO carte puternică, dură, șocantă, scrisă excelent, care te ține cu sufletul la gură și te izbește în moalele capului la sfârșit. Toată cheia romanului stă în perspectiva naratorului, Paul, un tată care ajunge să facă, împreună cu soția lui, Claire, orice este nevoie pentru viitorul fiului lor, Michel. Koch operează pe cord deschis societatea contemporană. E surprinzătoare performanța sa – o face cu extrem de puține mijloace. Ce iese la suprafață, vă rămâne de aflat – vouă sau tatălui căruia îi place literatura care nu-i menajează sensibilitățile și-l provoacă la reflecții.

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Cum s-a românizat România, de Lucian Boia

Cum s-a romanizat Romania BoiaLucian Boia a publicat multe cărți în ultimul timp. Habar n-am cum reușește, însă în fiecare an putem găsi la rafturile cu noutăți cel puțin două volume semnate de binecunoscutul istoric român. De data aceasta, Cum s-a românizat România vine cu o altă perspectivă asupra formării noastre ca popor, după secole de influențe etnice, culturale, politice etc. Ce s-a întâmplat cu noi după cel de-al Doilea Război Mondial, regimul comunist și perioada de tranziție, de descoperit în proaspătul volum menționat. Pentru un tată preocupat de istorie.

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Teoria tăcerii, de Iulian Tănase

Coperta_Teoria_taceriiCine nu l-a citit pe Iulian Tănase ar cam trebui s-o facă, măcar cu acest nou volum, Teoria tăcerii. Pe lângă titlul absolut minunat – el însuși o poveste în sine, ultraconcentrată -, tatăl vostru poate afla, din rândurile autorului, care sunt cele 173 de modalități în care se poate tăcea – în anii vorbăriei fără rost, e tot ce avem nevoie, zic eu, din când în când. Paginile cărții sunt împărțite în capitole creative, plastice, iar rândurile te poartă de la muzică la poezie, de la filozofie la spiritualitate, de la antropologie la religie și prin multe alte cotloane pline de tâlc. În plus, forma sub care sunt redate experiențele și teoriile scriitorului, proza scurtă, însoțită de fotografii, este cât se poate de potrivită. Abia aștept să scriu, curând, pe larg, despre acest volum!

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Cazul Eduard Einstein, de Laurent Seksik

Cazul Eduard EinsteinDacă tatăl vostru este pasionat de știință și de tot ce e nou în acest domeniu, atunci cu siguranță numele de Eduard Einstein îi spune multe lucruri și-i va trezi curiozitatea. Volumul lui Laurent Seksik, care vine după o biografie detaliată a lui Einstein, abia publicat la noi la Pandora M, în traducerea lui Doru Mareş şi a Gabrielei Riegler, urmărește cazul dramatic al fiului lui Albert Einstein, cel care și-a trăit întreaga viață în umbra tatălui său. De la 19 ani, Eduard Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie și internat într-o clinică din Zürich până la moarte. Cum a reacționat binecunoscutul fizician la boala fiului său, de văzut în cartea medicului francez.

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, de Bohumil Hrabal

bookpic-5-lectii-de-dans-pentru-varstnici-si-avansati-77961Un titlu de carte care ar aduce un zâmbet larg pe chipul unui tată cu umor și un autor ceh de calibru, care-l va delecta pe cel care apreciază atipicul literar, finețea frazelor, ironiile subtile. Un bătrân pantofar se avântă într-un monolog – dintr-o singură frază! – cu povești fermecătoare din Cehia din timpul Imperiului Austro-Ungar, pretext pentru a se confesa, dar și a medita în legătură cu timpul, iubirea și obiceiurile de atunci. „(…) o carte bună nu trebuie să-l lase pe cititor să doarmă liniştit, dimpotrivă, trebuie să-l facă să sară din pat în izmene şi să dea fuga la scriitor ca să-i ardă câteva“, spune povestitorul nostru. Așadar, nu-l lăsați pe tatăl vostru să doarmă liniștit, dăruiți-i acest volum al lui Hrabal!

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal, de Sandra Gătejeanu Gheorghe

margareta_marturia_unui_sfert_de_veac_cop_1Pe 10 mai nu sărbătorim doar Ziua Tatălui, ci și Ziua Regalității (dată fixă, spre deosebire de Ziua Tatălui). Așa că m-am gândit că există, printre tații voștri, susținători ai monarhiei și, implicit, ai Casei Regale a României. Eu însămi cunosc un tată foarte fain, fan al Regelui Mihai și a tot ceea ce a însemnat Casa Regală pentru noi, românii, de-a lungul timpului. Așadar, era musai să includ în lista aceasta și o carte despre monarhia românească. Cea mai recentă apariție este aceasta, semnată de Sandra Gătejeanu Gheorghe, în colecția Cărți Regale a celor de la Curtea Veche Publishing. Principesa Moștenitoare Margareta are multe de spus despre ultimii 25 de ani de regalitate, așa că ar fi un dar extrem de nimerit.

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Falconer, de John Cheever

falconer-c1Ei, cartea aceasta este numai și numai pentru un tată foarte deschis, neconvențional, amator de senzații puternice :). Volumul lui Cheever este cu adevărat extraordinar, scriitura lui este demențială, dar nu poate fi dăruit chiar oricui. Nu de alta, dar personajul principal, un profesor universitar toxicoman, Ezekiel, va fi urmărit în timpul petrecut în închisoarea Falconer după ce și-a ucis fratele. Luptă pentru supraviețuire? Puțin spus. Ezekiel se va confrunta cu toți monștrii săi, cu toate ispitele și toate încercările la care nici nu te gândești. Va avea parte și de o dragoste în afara parametrilor obișnuiți, din mai multe puncte de vedere. Primul și cel mai important dacă vă hotărâți s-o faceți cadou, este faptul că vorbim despre o iubire homosexuală.

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor, de Lawrence Osborne

lawrence-osborne-pe-uscat-sau-cu-paharul-plinLawrence Osborne e cât se poate de adecvat pentru tații amatori de băuturi alcoolice :). Cu umor, o onestitate dezarmantă și o lejeritate narativă rar întâlnită, Osborne ne povestește despre călătoriile sale, mai ales despre cele legate de Islam și locurile în care alcoolul este interzis.

„Dincolo de nivelul declarativ, rămâne însă o întrebare nerostită: ce (se) poate învăța de la țările care au interzis alcoolul? Răspunsul este o scufundare fascinantă într-un carusel complex de idei și ipoteze dintre cele mai vechi, despre modul în care concepem funcționarea celor două lumi pe care le numim Estul și Vestul, despre plăcerea și lupta dintre a bea și a nu bea și despre ritualul de a obține o băutură atunci când vrei și unde vrei (…)”, ni se spune în descrierea cărții, unde puteți afla mai multe despre autor și volumul de față.

Roman rusesc, de Meir Shalev

roman rusesc meir shalevRomanul rusesc al lui Meir Shalev – verișorul Zeruyei Shalev – este pentru oricine vrea să se piardă în țesăturile unei lumi cu un farmec aparte, de la începutul secolului trecut din Palestina, întinsă pe câteva generații, cu zeci și zeci de povești învăluite într-un realism magic care-ți amintește, necontenit, de Gabriel García Márquez. Cartea lui Shalev nu este o lectură rapidă, ea se deschide încet, încet, și se dezvăluie sub multiplele sale chipuri cititorului care are răbdare.

Aflați mai multe detalii despre carte aici

Șoseaua virtuții. Cartea Cîinelui, de Cristian Teodorescu

Cristian Teodorescu, Soseaua VirtutiiTatăl locuiește în Militari? Este interesat de politica românească de după ’89, de corupție, de jocurile de putere ascunse publicului larg, fosta Securitate și toată nebunia aferentă? Atunci Șoseaua Virtuții. Cartea Cîinelui e scrisă pentru el. Adaugă problematicilor expuse o literatură de primă mână marca Cristian Teodorescu, urzeli, oameni onești atrași în mizeria societății contemporane, și ai suficiente motive pentru a citi / dărui volumul de față. O lectură complexă și necesară. Încercați, mai întâi, un fragment aici.

Aflați mai multe detalii despre carte aici

 

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *