George Orwell nu este adus pentru prima oară în discuţie pe Bookaholic. Nu demult am făcut chiar o comparaţie între romanul O mie nouă sute optzeci şi patru şi filmul realizat în 1984 după scriitura englezului, amintind și de Pink Floyd, care, în opinia noastră, constituie “gradinița” dinainte de “școala” Orwell. Cele mai influente romane scrise de acesta au rămas de-a lungul secolului XX O mie nouă sute optzeci şi patru (1948) şi Ferma animalelor (1945), care actualmente sunt lecturi universale obligatorii prin licee şi facultăţi, iar azi am ales să abordăm o altă perspectivă asupra acestor două texte, pentru a le face mai mult plăcute decât obligatorii. 🙂

Din punct de vedere politic, Orwell a fost un personaj activ și implicat, însă ideile sale se aplică în mod egal atât extremei stângi, cât și drepte. Mi se pare fascinant cum deşi ambele tabere susţin libertatea de expresie, cei de dreapta limitează, spre exemplu, discursurile despre sexualitate şi ateism, iar cei de stânga pe cele care pledează pentru creștinism sau gândire conservatoare.

Muzicienii și, de fapt, artiștii din orice domeniu, pun o mare miză pe exprimarea liberă, luptând consecvent împotriva cenzurii și tinzând să apere cu înverșunare nedreptatea socială, astfel relaţionând foarte uşor cu textele lui Orwell.

Următoarea listă pe care v-o propunem astăzi este de melodii inspirate de George Orwell şi romanele sale O mie nouă sute optzeci şi patru şi Ferma Animalelor.

1984 – David Bowie

Big Brother – David Bowie

Sex Crime – The Eurythmics

Radiohead – 2+2=5

Placebo – The Bitter End

Thrice – Doublespeak

Incubus – Talk Shows on Mute

Coldplay – Spies

Rage Against The Machine – Testify

Animal in Man – dead prez

Animals – Pink Floyd (albumul în întregime)

2 comentarii
  1. Pingback: f i ț o ș e a l ă :) « Always look on the bright side of…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *