Concursurile de manuscrise au devenit o modă în ultimii 10 ani printre scriitorii nedebutați. Cele mai prolifice dintre toate au fost, până nu demult, concursul de debut de la Cartea Românească şi geamănul său karmic – concursul pentru tinerii până în 35 de ani de la USR (detalii aici). De 5 ani, însă, un alt concurs s-a ridicat în atenţia celor care vor să se lanseze în lumea literară – Concursul de Debut Literar UniCredit. 

Ajuns la a cincea ediţie şi organizat de Asociaţia Catalist în parteneriat cu UniCredit Ţiriac Bank, concursul dedicat autorilor nedebutați încă în volum i-a avut anul trecut câștigători pe Dumitrița Stoica cu volumul “Nu mă atinge” (roman), Petru Albu cu volumul “Trestii” (proză scurtă) și Laurențiu Belizan cu volumul “Pareidolia” (poezie).

Ediția de anul acesta a început perioada înscrierilor în urmă cu 2 săptămâni. Cei mai bookaholici dintre voi, care visează la un debut literar cu pompă, se pot înscrie până pe 9 mai. În urma deliberării juriului, alcătuit din Liviu Papadima, Paul Cernat şi Marius Chivu, câştigătorii la secţiunile roman, proză scurtă şi poezie vor fi publicaţi la Editura Humanitas şi lansaţi oficial în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus 21-25 noiembrie 2012.

În aşteptarea închiderii perioadei de înscriere, vor fi susţinute doua dezbateri pe teme literare, prima urmând să aibă loc mâine, 24 aprilie, la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Tema dezbaterii “Ce înseamnă să scrii bine?” îi va pune în dialog pe Ioana Pârvulescu şi Paul Cernat. Cu siguranţă o temă al cărei subiect nu poate fi încadrat în nişte rigori fixe, tinerii scriitori şi cititori pot intra în discuţie cu invitaţii lui Liviu Papadima începând cu ora 16.00, în sala de lectură a Facultăţii de Litere.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre concurs sau pur şi simplu să vă testaţi talentele literare, găsiţi mai multe detalii pe facebook sau pe bibliofagia.ro şi sunteţi aşteptaţi la dezbateri. Mult succes şi vă aşteptam cu păreri de la discuţiile de mâine de la Universitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *