A început numărătoarea inversă pentru Bookfest, unul din târgurile de carte de la care ne-am obişnuit anual să avem aşteptări mari şi la care cu siguranţă vom da nas în nas cu scriitori români importanți, dar și cu critici, editori, jurnaliști. Bookfestul se va ţine în perioada 30 mai – 3 iunie, iar lansările romaneşti importante de anul acesta vor purta semnăturile Neagu Djuvara, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia și Gabriel Liiceanu. 5 zile, 250 de evenimente; lansări, sesiuni de autografe, discuţii şi dezbateri, jurnalişti, scriitori şi cititori – se anunţă un alt maraton literar care va strânge bookaholicii bucureşteni sub acoperişul imens al Romexpo.

Dupa Spania în 2010 și Ungaria în 2011, oaspetele de onoare invitat de Asociaţia Editorilor din România la ediţia din acest an este Franţa, iar printre numele pe care le vom regăsi în desfăşurător cap de serie va fi scriitorul Michel Houellebecq. După ce în septembrie anul trecut nu s-a mai prezentat la o serie de lecturi publice în Belgia și Olanda, cu ocazia lansării traducerii olandeze a cărții Harta și teritoriul, noi tragem speranţa că vom reuşi măcar în România să îl vedem, chit că francezul se pare că are toane greu de înţeles şi explicat pe cale non-boem-literară.

Bernard Pivot este o altă prezenţă care a fost anunţată la Bookfest şi pe care noi ţinem să îl vedem în carne şi oase. După ce am aflat că seria de întâlniri/ interviuri Inside the Actors Studio ale lui James Lipton a fost inspirată de moderatorul francez, ne-am creat un scop personal de a-l asculta pe viu pe un om de televiziune care a reuşit să mişte jurnalismul cultural televizat în Occident.

Alte nume franceze de marcă pe care Salonul Internațional al Cărții Bookfest le-a anunţat sunt academicianul Dominique Fernandez și autorii Nedim Gürsel, Sylvie Germain, Yasmina Khadra și Yann Apperry.

Până va fi să aflăm exact care va fi programul pentru a ne putea construi un itinerar propriu, noi încercăm să ne ţinem excesele de adrenalină în frâu şi verificăm în mod constant siteul oficial al Bookfestului, lucru pe care vă sfătuim să îl faceţi şi voi.

Până una-alta, voi ce aşteptări aveţi de la ediţia din acest an a Salonului Internațional al Cărții Bookfest?

Un comentariu
  1. Camelian Propinatiu

    In loc sa chibiteze pe istorii deja scrise, poate ca era mai bine pentru Luminarea Poporului daca domnii Boia si Djuvara isi puneau geniul la contributie ca sa intregeasca imaginea despre Revolutia Româna fixata de istoricul canonic Alex Mihai Stoenescu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *