Atunci când vă anunțam, pe scurt, despre ce ne aștepta la Street Delivery (ediția a VIII-a), vă mai spuneam despre un proiect conex al respectivilor organizatori, care urma să aibă loc la Gara de Nord. Nu ne-au lăsat să ne dezmeticim bine și, la exact două săptămâni post Street Delivery, de astăzi și până duminică (28-30 iunie) asistăm la … Train Delivery!

Gara de Nord (care și-a făcut de curând cont de Facebook 🙂 ) este un punct de tranzit pe care majoritatea îl folosim de nevoie, cu ochii în patru la bagajele noastre, cu prieteni lângă noi dacă este prea târziu sau prea devreme, grăbiți să ne urcăm într-un tren sau altul să ajungem la destinație. Nu ne prea plac gările noastre, asta e sigur.

De la aceste constatări și din dorința de a apropia Gara de Nord de oameni, organizatorii (Street Delivery și CFR) au decis ca weekend-ul acesta să avem parte de concerte, spectacole, expoziții, arhitectură, arte urbane și multe altele chiar în incinta gării, pe peronul 14 (cel mai larg din toată Gara de Nord).

Train Delivery este un eveniment care marchează reafirmarea Gării de Nord ca obiectiv turistic, urbanistic și cultural. Emblemă a Bucureștilor, Gara de Nord trebuie să redevină un spațiu civilizator prin modalități creative simple. Cei care vizitează Gara de Nord vor fi nu doar călători, ci și cetățeni care vor să afle lucruri noi despre potențialul orașului lor, care vor să asiste la evenimente și să își reaproprieze gara ca pe un bun cultural în care se simt bine. Acesta este punctul de pornire al revitalizării identității trecute a Gării de Nord și startul construcției unei identități culturale actuale, prin care își reafirmă spiritul european. – spun organizatorii pe site

peronul 14

Spațiul de desfășurare

Pentru a nu fi încurcată circulația ”normală” a trenurilor și trecerea călătorilor prin gară, a fost adus un tren de la Remiza Specială Mogoșoaia și a fost garat pe peronul 14, unde va găzdui expoziții foto, instalații și performance în compartimente.

Graffiti pe tren, party pe peron, filme de călătorie, teatru feroviar și muzica Gării de Nord prin oamenii care au cântat-o de-a lungul vremii (de la Corina Chiriac și Gabriel Dorobantu la Rimaru și Norzeatic). În plus, nu sunt lăsate la o parte nici sălile de așteptare, Salonul Regal sau panoul de informații.

Pentru programul complet, accesați site-ul evenimentului.

 

Eveniment special

Am ales, din tot programul, să vă povestim puțin despre un eveniment din cadrul Train Delivery care ni s-a părut foarte fain.

poneiul roz

Se numește ”Salonul Poneiului Roz” – dacă v-a dus cu gândul la scandalul de acum câțiva ani cu poneiul, ați avut dreptate, despre el este vorba, considerat de organizatori ”simbolul rupturii dintre cultura nouă și propaganda politică”.

Astfel, în Salonul Oficial al Gării de Nord, vor avea loc discuții publice ale unor actori culturali de pe scena românească. Aceștia vor vorbi, în principal, despre ceea ce-i preocupă în prezent. Discuțiile vor fi moderate de Corina Șuteu și Cristian Neagoe.

Programul este următorul (pe care chiar n-aveți voie să-l ratați!):

Sâmbătă, 29 iunie
11-12 Gianina Cărbunariu, Peca Ștefan, Andreea Vălean
12-13 Luiza Vasiliu, Ana Maria Sandu, Marius Chivu
13-15 Pauză
15-16 Robin and the Backstabbers
16-17 Matei Branea

Duminică, 30 iunie
11-12 Ada Milea
12-13 Mircea Vasilescu
13-15 Pauză
15-16 Corneliu Porumboiu
16-17 Making Waves

 

Așa că lăsați-vă bagajele acasă (nu o să aveți nevoie de ele) și haideți la Train Delivery! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *