Am trecut de Crăciun (de sfârşitul lumii nu mai spun) şi se apropie Anul Nou. Probabil că deja v-aţi făcut planuri, asta în cazul în care nu vă place să vă lăsaţi în voia deciziei de ultim moment, dar o carte bună nu strică niciodată. Şi pentru că sunt sigură că mai păstraţi măcar puţin din spiritul sărbătorilor, am alcătuit o listă de şapte cărţi care au ca subiect Anul Nou – pentru copii şi nu numai.

Leslie Meier, autoarea seriei „Lucy Stone Mysteries” (Kensington, 2006), propune, pentru volumul 12 (primul dezvoltând acţiunea chiar în perioada Crăciunului), New Year’s Eve Murder: A Lucy Stone Mystery, o poveste în care o petrecere fancy de Anul Nou se transformă într-un adevărat scenariu poliţist, în care Lucy, personajul-detectiv (dar doar ca hobby sau ca necesitate), trebuie să rezolve un caz în care este vorba de mult mai mult decât o crimă.

Lisa Grunwald, cunoscută pentru The Theory of Everything, construieşte, în New Year’s Eve (Grand Central Publishing, 1998), o dramă de familie, având ca punct de pornire atmosfera destul de deprimantă a Anului Nou, în care două surori gemene, ambele gravide, speră că nou-născuţii vor reuşi să salveze ceva din relaţiile destrămate în cadrul familiei. Anul Nou şi diversele reuniuni cu această ocazie, de-a lungul anilor, apar, pe parcursul cărţii, în flashbackurile ce au ca scop găsirea unui sens în amalgamul de amintiri care adesea sunt dezorientante.

Una dintre cele mai ofertante cărţi despre Anul Nou este romanul lui Dawn DeAnna Wilson, Ten Thousand New Year’s Eves (Carraway Bay Press, 2011): chiar în noaptea de Anul Nou, drumul lui Mallory, un personaj ce suferă de o misterioasă boală numită sinestezie, se intersectează cu numeroase alte personaje, aparent fără nici o legătură cu ea. Surpriza de Anul Nou va fi chiar descoperirea faptului că există un şir invizibil, dar puternic de conexiuni între oameni care nu se cunosc.

The New Year’s Eve Murder (din seria „Christine Bennett Mysteries”, Fawcett, 1997) de Lee Harris propune o poveste clasică poliţistă, cu tot suspansul de rigoare: chiar cu o zi înainte de Anul Nou, detectivul Christine Bennett trebuie să investigheze cazul unei dispariţii misterioase în plin New York. Ceea ce echivalează cu a căuta acul în carul cu fân.

Una dintre cele mai simpatice cărţi pentru copii care au ca subiect central Anul Nou – şi ca scop să-i înveţe pe copii să recunoască ceasul este P. Bear’s New Year’s Party: A Counting Book de Lewis Paul Owen (Tricycle Press, 1999). La petrecerea sa de Anul Nou, un urs polar îşi invită prietenii săi din rândul tuturor animalelor, la fiecare oră făcându-şi apariţia câte un grup.

O altă carte bine realizată pentru copii şi care are ca subiect Anul Nou este The Night Before New Year’s (din seria „Night Before”) de Natasha Wing şi ilustraţii de Amy Wummer (Grosset & Dunlap, 2009), care îşi centrează povestea pe strădania unor copii de a rezista treji până la miezul nopţii, pentru ei un moment încărcat de mistere.

Şarpele Cecil este invitat la un bal select de Anul Nou, pentru care are nevoie de o pereche de pantofi eleganţi, pe care nu şi-i poate procura. Şi asta nu pentru că este sărac, dimpotrivă, ci pentru că nu poate purta încălţări. Cum va învăţa şarpele Cecil să-şi depăşească inhibiţiile şi complexele, aflaţi din minunat ilustrata carte a lui Marie Fritz Perry, Cecil’s New Year’s Eve Tail (Buttonweed Press, 2007).

 

Să vă bucuraţi de în continuare de sărbători şi să nu uitaţi să savuraţi o carte bună. Voi ce cărţi aţi citit sau v-ar plăcea să citiţi în această perioadă a anului?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *