Anul acesta marchează a treia oară în istoria Jocurilor Olimpice de Vară când Londra vă fi oraşul gazdă, însă este pentru prima dată de când a luat fiinţă Olimpiada de Poezie în 1980 în capitala britanică, când literatura are şansa de a fi considerată, pe lângă artă, un sport.
Evenimentul Poetry Parnassus, ce va avea loc între 26 iunie – 1 iulie, a fost botezat astfel datorită muntelui pe care mitologia îl consemnează a fi “miticul munte al muzelor”, iar anul acesta a invitat câte un poet din fiecare ţară care concurează la Olimpiada de la Londra, pentru o săptămână de ateliere de poezie şi lecturi publice. Acesta se recomandă a fi cel mai mare proiect poetic din Marea Britanie şi face parte din festivalul cultural de la Londra care va acompania Olimpiada.
Festivalul vizionar presupune strâangerea sub aceeaşi umbrelă a tuturor naţiunilor competitoare la Olimpiadă. Va fi pentru prima dată când atât de mulţi poeţi, din tot atât de multe ţări, se vor întâlni în acelaşi loc. Datorită amploarei, e posibil ca Guinness World Records să înregistreze evenimentul în paginile sale. Până una-alta, cel puţin, fiecare poet participant va contribui la o antologie ce va purta titlul “The World Record”, care va fi oficial lansată pe 26 iunie, chiar înainte de începerea festivalului.
De la laureatul cu Nobel al Irlandei, Seamus Heaney, până la Jang Jin Seong, poetul nord-coreean exilat de Kim Jong-il, sute de poeţi din întreaga lume se vor întâlni la sfârşitul lui iunie pentru a recrea spiritul poetic al jocurilor olimpice din antichitate.
Peste 5.000 de nominalizări publice din partea mai multor organizaţii culturale au fost înregistrate, iar, momentan, aproximativ 140 de poeţi, de la kazahul Akerke Mussabekova de 24 de ani, până la luxemburgheza Anise Koltz de 83 de ani, şi-au confirmat prezența la eveniment. Mai sunt însă 64 de țări care au rămas încă neconfirmate pentru a putea aduna toate ţările participante la Olimpiadă şi la Poetry Parnassus. Din partea României, a fost anunţat că Doina Ioanid va participa.
Aici puteţi găsi ţările care au confirmat partiiciparea şi poeţii aferenţi, dar şi cele de la care încă se aşteaptă un răspuns.
Organizatorii spun că este un eveniment non-competitiv, menit să celebreze poezia ca pe o formă antică de artă democratică. Acum, că tot este democraţia un subiect omniprezent în ghilimelele româneşti, cum se face că la un astfel de maraton-record de poezie nu îl vedem pe de-alde Mircea Cărtărescu pe lista participanţilor?
ICR-ul anunţă că Doina Ioanid a fost selectată de juriul britanic pentru a reprezenta România. Într-adevăr, s-au făcut 5.000 de nominalizări în total (prin chestionare publice online), din care au fost aleşi vreo 200, însă e greu de crezut că Mircea Cărtărescu (să zicem, de amorul metaforei, corespondentul literar al Nadiei Comăneci), a fost întrecut de Doina Ioanid.
Dar, în fine, dacă tot nu este o competiţie, poate nu câştigul este ceea ce contează. Aşteptăm cu mare interes şi curiozitate să vedem cum va decurge întreaga olimpiada poetică.