World Culture Score Index a realizat un sondaj ce ne privește direct pe noi, bookaholicii de pretutindeni. Te-ai întrebat vreodată ce populație din lumea întreagă citește cel mai mult pe săptămână? Dar ce citesc cu precădere rușii? Dacă da, graficul de mai jos te va lămuri. Păcat că nu este inclusă și România, m-ar fi amuzat să văd rezultatele.

Iată, mai mult de 10 ore pe săptămână citesc indienii, urmați îndeaproape de tailandezi (9.24 ore) și chinezi (8 ore). La polul opus, cei care citesc cel mai puțin sunt japonezii (4 ore) și coreenii (3 ore).

Și pentru că sondajul vizează de fapt populația rusă, avem și câteva procente referitoare la ce citesc ei – de exemplu, se pare că majoritatea rușilor citesc autori ruși :), tinerii între 25 – 34 de ani preferând cărțile din categoria fantasy, iar oamenii de peste 45 de ani citesc mai mult cărți istorice.

În detaliu însă, în imagine (click pentru a mări).

Sondaj

 

Nu știu despre voi, dar în ceea ce mă privește, deși mi se par interesante, cercetările de acest tip chiar nu cred că reflectă 100 % realitatea (la cele cu orele mă refer, nu cu preferințele de tipuri de cărți, acolo e mai simplu).

Ipoteza 1: Mă numesc Gică (no offence intended), mă oprește cineva pe stradă când merg spre tovarășii mei. Ce să-i răspund tipei care mă întreabă câte ore citesc … pe săptămână? Păi, presă, ambalaje, click, două click-uri, ”Citesc de rup. 40 de ore pe săptămână, așea” :).

Ipoteza 2 (mai aproape de adevăr să zicem): Subsemnata. Grăbită (ca voi toți). Mă plesnește careva cu întrebarea asta. ”Apăi maică, da’ cine stă să le numere, că doar nu mă pontez când intru și ies din poveste?”. Altfel spus, sunt săptămâni și săptămâni, în unele citești mai puțin, în altele mai mult. Sunt mulți factori de luat în seamă. Și nu-mi spuneți să fac o medie! 🙂

Ipoteza n (necunoscută pentru că este a voastră): Voi ce credeți despre sondaje? Ce răspuns ați da în cazul acesta?

Sursă imagine principală: vk.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


7 comentarii
  1. alina

    ma intreb: oamenii care citesc in metrou, citesc si acasa si in alte mijloace de transport? (in care spatiul le permite, asa cum se intampla cu metroul)

    Reply
    1. Eli Bădică Post author

      Probabil că da. Eu una citesc în orice mijloc de transport și acasă. Unii cititori poate nu se pot concentra când este prea aglomerat sau prea multă liniște …

      Reply
  2. rosu vertical

    Eu tind sa cred ca sondajele astea se fac pe net, nu il opreste nimeni pe Gica pe strada sa-l intrebe de-astea. Apropo de romani, chiar voi ati putea initia un poll de genul, sigur cu relevanta de rigoare, dar macar ati afla ce, cum si cit citesc cititorii vostri.

    Reply
    1. Eli Bădică Post author

      Și dacă se fac pe internet, este aceeași problemă: spui niște ore care nu reflectă neapărat realitatea. India, prima în top?! 🙂

      Cât despre ideea cu poll-ul, mulțumim! Ne gândim :).

      Reply
  3. Alina

    Interesant articol, ca de obicei sondajele nu mentioneaza EXACT intrebarea care se pune. Am mai facut si noi tehnici de cercetare si stim cat de atre influenteaza asta rezultatul, ca sa nu mai vorbim de esantion care se poate vicia din start.

    P.S. Imi doresc taaaare mult, dar tare de tot, sa inceteze odata barbaria asta cu ‘Nu știu despre voi’. E o traducere (proasta, adica nu in spiritul limbii tinta care este romana) a lui ‘I don’t know about you’. Pentru Dumnezeu, gasiti-i un echivalent romanesc! De ce nu, ‘NU STIU CARE E PAREREA VOASTRA’ sau ‘NU STIU CE ZICETI VOI, DAR EU…’

    Reply
  4. Elena

    Referitor la “i don’t know about you” cred ca ar putea fi tradus fara probleme “nu stiu voi, dar…”; imi vine in minte Creanga si expresia ” nu stiu dumneavoastra, dar eu cand ma gandesc la casa…” exista deja in limba romana si are exact acelasi rol in cadrul frazei ca si in engleza…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *