Paul Cocksedge este un designer britanic de corpuri de iluminat, dar şi un artist vizual, ultimele sale instalaţii lăsând multă lume cu respiraţia tăiată. E de ajuns să aruncaţi un ochi la corpurile lui de iluminat fluide, translucide, atipice, ca să vă daţi seama că este un inovator: experimentează cu cele mai noi materiale şi tehnici ca să producă experienţe vizuale senzoriale. La scară mare, despre asta vorbesc cel mai bine instalaţiile sale, datorită cărora am aflat că Paul este nu doar fascinat de reflexii şi lumina în mişcare, ci şi de forma filelor de hârtie purtate de vânt.

Cu ocazia Festivalului Luminilor care se întâmplă în fiecare iarnă în oraşul Lyon, Paul a amplasat în curtea interioară a grandiosului Hotel de Ville o instalaţie aproape fantastică, Bourrasque: 200 de foi “de hârtie” din electroluminiscent (un material nou şi o tehnologie nouă care permit iluminarea unor suprafeţe foarte înguste şi flexibile). Instalaţia măsoară 25 m în lungime şi 15 m pe înălţime, iar efectele par decupate dintr-un video creat pe computer – o rafală de vânt ce aprinde 200 de pagini, unele plutind luminos deasupra capului tău.

Fiecare pagină luminată este de mărimea unei A3 şi fiecare dintre ele a fost lucrată manual în Londra şi apoi instalate în Lyon. Instalaţia în sine este aproape invizibilă: fireşte că fiecare foaie aprinsă este legată de o structură, însă lumina lor difuză ascunde scheletul de ancorare. Da, visăm cu ochii deschişi la o instalaţie cu pagini de carte (chiar şi neaprinse) undeva în oraş. Să mai vedem şi pagini deasupra capului, nu doar firme luminoase 🙂

 

Paul nu este însă la prima încercare de imortalizare a unui manuscris purtat de vânt. În 2011, în cadrul Beijing Design week, a amplasat în faţa China Millennium Monument o instalaţie cu foi mari, metalice, pe care erau scrise versuri. Instalaţia s-a numit chiar Manuscript şi pentru prima dată locuitorii Beijing-ului s-au putut odihni pe pagini cu versuri. Au stat confortabil de poezie.

Sculptura poetică a avut o lăţime de 20 de metri. Da, preferăm o astfel de intervenţie oricăror cai imenşi cu călăreţi bărboşi.

Se doarme bine pe versuri.

 

În 2010, alte foi purtate de o rafală de vânt au transformat un colţ al Victoria & Albert Museum, în cadrul London Design Festival.  Instalaţia s-a numit A gust of wind, iar fiecare dintre cele 300 de foi din corian purta înscrise cuvintele Ideas Tray şi o serie unică.

Ne-au plăcut mult instalaţiile lui Paul Cocksedge şi sperăm să vedem lucruri asemănătoare şi în cadrul unor evenimente în spaţii de la noi.

Sursa foto şi info: Dezeen.
Despre Paul Cocksedge puteţi citi şi în numărul de aprilie al revistei igloo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *