E plăcut să observi că există peste tot în lume organizaţii, persoane şi autorităţi locale interesate de îmbunătăţirea mediului urban, de crearea în mijlocul comunităţii a unor locuri şi proiecte care să unească şi să bucure oamenii. Şi cum atunci când vine vorba despre cărţi, una dintre cele mai interesante manifestări rămâne cea a micilor biblioteci gratuite, haideţi să vedem azi două astfel de proiecte.

Dacă în urmă cu puţin timp v-am prezentat căsuţele cu cărţi din Saint-Étienne, Franţa, mergem  acum în S.U.A. în efervescentul New York. În primăvara acestui an, în cadrul Ideas City Festival, 10 echipe de arhitecţi alese de către un juriu specializat au conceput şi instalat propria lor bibliotecă urbană, în anumite zone ale oraşului. Principiul a fost acelaşi ca întotdeauna: amplasarea de mici structuri pline cu cărţi, care să atragă grupuri de cititori dornici să-şi împărtăşesască ideile şi interesele. Totul e gratuit, funcţionând după premisa ”take a book, return a book”. Instalaţiile vor putea fi văzute pe străzile new yorkeze până la 1 septembrie.

Două dintre proiectele prezentate s-au bucurat mai mult de aprecierea publicului şi specialiştilor. Primul aparţine celor de la Stereotank, adică Marcelo Ertorteguy şi Sara Valente, doi arhitecţi venezueleni care locuiesc în New York. Cei doi au imaginat o instalaţie construită dintr-un rezervor de plastic plasat cu susul în jos pe un cadru de lemn, un spaţiu în care trecătorii se pot scufunda în lectură şi naviga printre cărţi. Rezervorul este prevăzut cu nişte orificii care le permit celor de afară să tragă cu ochiul şi să vadă ce îi aşteaptă în mica oază cu literaratură, iar celor deja intraţi să păstreze legătura cu exteriorul.

2_DSC_7504-reto copy_2000

3_photo-4_2000

4_users_2000

7_photo_2000

10_DSC_7552-reto_2000

Marcelo şi Sara  au spus despre proiectul lor:

It’s been often said that books are threatened by digital books, whereas physical books keep in their materiality the advantage of being power free (other than the embedded energy from their production). We like thinking of the presence of the book in the urban scenario and dynamics as a place-maker, a spot to stop and take the time to browse.Envisioning the book ‘container’ as a micro inhabitable bookshelf. Built with repurposed materials and objects.

Cel de-al doilea proiect se numeşte Mirror şi e concepţia firmei de design stpmj, fondată în 2009 de Seung Teak Lee şi Mi Jung Lim, doi arhitecţi născuţi în Coreea, amândoi cu diplome de master ale Şcolii de Design din cadrul Universităţii Harvard. Pentru că biblioteca lor a fost amplasată în cartierul cultural din Manhattan, a fost concepută ca o structură interesantă, care să ofere literatură şi artă grafică în acelaşi timp. E formată din două părţi, ce pot fi uşor asamblate cu ajutorul unor elemente de fixare şi care sunt acoperite de oglinzi. Astfel, dacă înăuntrul cutiilor stau cuminţi cărţi ce aşteaptă să fie citite, exteriorul spune poveşti diferite ale oraşului, cu pereţi pictaţi şi desene pe asfalt, în funcţie de locul în care se poziţionează persoanele interesate de acest proiect.

Little Free Library

Little Free Library_09

Little Free Library_07

Little Free Library_05

Surse: stereotank. com,  stpmj.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *