Există locuri în lume cu un farmec aparte, cu poveşti frumoase, cu imagini poate uneori devenite clişeu, dar în care magia îşi lasă amprenta asupra celor care le locuiesc sau vizitează. Două dintre ele sunt oraşe emblemă ale continentului european şi cel nord-american: Paris – La ville lumiere – şi New York – The Big Apple.S unt norocoşi cei care le-au văzut pe amândouă şi au reuşit să le descopere ritmul şi tainele, iar printre ei se numără şi Vahram Muratyan, un artist grafician francez, care a avut colaborări cu Opera şi primăria din Paris, cu Festivalul de Film de la Cannes sau cu prestigioasa casa de modă Prada. În toamna lui 2010 paşii l-au purtat la New York, oraş în care a zăbovit o perioadă.

Ducând dorul Parisului, dar bucurându-se de savoarea New York-ului,  i-a venit ideea creării unui blog în care să compare prin imagini nuanţele celor două oraşe îndrăgite. Numărul mare de vizitatori ai blogului şi reacţiile pozitive au dus la realizarea firească a următorului pas: cartea Paris versus New York, a Tally of Two Cities, editată de cei de la Penguin.

sursa

Detaliile grafice sunt pline de culoare şi spirit, iar temele alese, amuzante şi isteţe, ne prezintă aspecte specifice, mai mult sau mai puţin cunoscute ale celor două metropole.

Într-un concept grafic minimalist şi jucăuş, cartea prezintă o colecţie fermecătoare de 105 ilustraţii care surprind diferenţele culturale dintre Paris şi New York, plecând de la preferinţele artistice, culinare, până la felul locuinţelor sau obiceiuri.Rezultatul este un încântător omagiu adus celor două oraşe, iar cartea poate fi un inspirat cadou pentru toţi cei care iubesc luminile Parisului şi viaţa trepidantă a New York-ului.

Recunosc că m-am lăsat dusă de val şi m-am abţinut cu greu să nu postez toate ilustraţiile, care, în simplitatea lor cuceritoare, chiar fac cât o mie de cuvinte.Şi nu cred că vârsta ar trebui să ne împiedice vreodată să ne putem bucura de o carte cu poze. 🙂

Dacă vreţi să vedeţi mai mult, o puteţi face aici şi aici, sursele imaginilor.

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *