Ourit Ben-Haïm e numele, originea e marocană, New York e oraşul în care locuieşte, iar ea este – aşa cum se autodefineşte – o povestitoare. Doar că poveştile ei nu sunt compuse din cuvinte aşternute pe hârtie, ci din imagini. Este vorba despre o serie de fotografii denumită The Underground New York Public Library, un proiect conceput ca o bibliotecă vizuală. Ourit fotografiază călătorii care citesc prin metrourile newyorkeze. Şi se pare că nu sunt puţini. Ştim cu toţii că pasionaţii de lectură folosesc orice moment liber pentru a mai citi câteva pagini din cărţile lor dragi, iar în mijloacele de transport în comun îi întâlnim deseori.

Totul a început întâmplător în 2008, când Ourit, atrasă de imaginea acestora, s-a folosit de telefonul mobil pentru a-i imortaliza. Abia un an mai târziu a devenit interesată de fotografie, în special de fotografia de stradă şi s-a gândit că imaginea cititorilor din metrouri face parte din marea şi efervescenta poveste urbană pe care vrea să o facă cunoscută lumii. Deşi a studiat istoria, literatura şi filozofia, Ourit Ben-Haïm nu şi-a propus să realizeze un studiu despre preferinţe literare sau o radiografie a impactului literaturii în contextual socio-economic şi cultural actual. Ea  declară:

I want to create a portrait of us that makes a simple statement: we’re all involved in the story (…) My priority though is to capture a glimpse of us, even if it means some image noise, blown pixels, or an unexpected visual ratio.

Rezultatul acestei aventuri fotografice, un tablou citadin frumos, îl puteţi vedea pe site-ul UNYPL unde Ourit postează imaginile şi detalii privind titlul cărţilor pe care călătorii New York-ului au ales să le citească şi locuri de unde cărţile respective pot fi împrumutate sau cumpărate.

The Souls of Black Folk – W.E.B. Du Bois

Bared to You – Sylvia Day

30 Years at Vanity Fair – Jonathan Becker

Packing for Mars: The Curious Science of Life in the Void – Mary Roach

Incidents in the Life of a Slave Girl – Harriet Jacobs

Julius Caesar – William Shakespeare

Blueberries for Sal – Robert McClokey

Tough Sh*t: Life Advice from a Fat, Lazy Slob Who Did Good – Kevin Smith

Ea citeşte The Art of Choosing de Sheena Iyengar şi cartea lui e For Whom the Bells Tolls a lui Ernest Hemingway

Lucy in the Sky by Anonymous

German Made Simple: Learn to Speak and Understand German Quickly and Easily – Arnold Leitner

The Price of Motherhood: Why the Most Important Job in the World is Still the Least Valued – Ann Crittenden

Mult mai multe fotografii găsiţi aici, sursa imaginilor.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


2 comentarii
  1. Delia

    Da, eu am plecat cu niste idei preconcepute in USA, si spre surprinderea mea, am intalnit total altfel de oameni decat mi-am inchipuit! Surprinzator de multi oameni citesc in mijloacele de transport in comun, fie ele metrou, autobuz sau trenurile cu care se deplaseaza oamenii la serviciu. In toate aceste locuri, in majoritatea cazurilor, domneste o liniste deplina, fiecare isi vede de treaba lui (citeste, lucreaza pe tableta sau laptop, sau priveste peisajul ,acolo unde este cazul). Atmosfera este calma si linistita, foarte departe de ceea ce vedem in filme si dupa care judecam America.

    Reply
  2. Alina

    Foarte reusite pozele. Exista si la noi un blog cu poze de genul, dar calitatea lor era foarte proasta. Pot iesi niste poze foarte bune atunci cand nu le faci pe ascuns, cu telefonul. Pozele de mai sus sunt un exemplu in acest sens.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *