Am primit linkul ăsta de la un băiat. Întrebarea firească, de la un alt băiat cu un rânjet mare pe față, a fost “păi și în București de ce nu se întâmplă asta?”. Outdoor Co-ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society e un grup de fete din New York care au un club de lectură ceva mai neobișnuit, cel puțin pentru mințile mai pudibonde: citesc topless în locuri publice. De ce? Pentru că în New York se poate, există o lege care permite atât femeilor, cât și bărbaților, să umble dezbrăcați de la brâu în sus pe stradă. Și pentru că, așa cum bine ști, cititul e sexy. 🙂

Acum 20 de ani, un judecător din New York a spus că nu e normal să discriminezi și să interzici femeilor să își arate sânii în condițiile în care bărbații care umblă la bustul gol sunt ceva obișnuit.

Have offered nothing to justify a law that discriminates against women by prohibiting them from removing their tops and exposing their bare chests in public as men are routinely  permitted to do.

Fetele de la Outdoor Co-ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society exact asta vor să facă: să atragă atenția că este legal și normal ca femeile să aibă aceleași drepturi ca bărbații în ceea ce privește nuditatea. Mai mult decât atât, ele spun că polițiștii de la NYPD nu știu întotdeauna că topless-ul este legal iar aceasta e o formă de a-i învăța și obișnui cu lucrul acesta.

cp2-za

Dincolo de aspectul ușor senzaționalist, e vorba de fapt despre drepturi egale, libertate, lipsă de inhibiții, naturalețe și nu în ultimul rând despre cărți. Probabil că nu sunt multe locuri din lume unde acest lucru s-ar putea întâmpla. New York-ul e orașul unde poți fi cine vrei, cum vrei, fără să fii (cel puțin nu prea aspru) judecat. De aici și diversitatea incredibilă și oamenii care se îmbracă și arată uneori ca-n filme.

Gestul lor, deși pentru unii controversat, poate schimba mentalități tocmai prin mediatizare. La fel cum începem încet-încet să ne obișnuim cu ideea că o mamă care alăptează în public face un gest firesc, la fel înțelegem că o femeie cu sânii goi care citește într-un parc într-o zi cu soare nu este mai vulgară ca un bărbat care face același lucru. Să ne gândim doar și că multe dintre lucrurile pe care le facem acum în mod normal au fost la un moment dat indecente și blamate.

Iată ce spun fetele de la Topless Pulp Fiction despre ele:

We’re a group of friends, and friends of friends, and friends of friends of friends, and complete strangers, who love good books and sunny days and enjoying both as nearly in the altogether as the law allows. Happily, in New York City, the law allows toplessness by both men and women. So that’s the way we do our al fresco reading. If you’re in New York and the weather’s good, won’t you join us sometime…?

Chiar așa, merge cineva la New York vara asta?

Mai multe despre ineditul club de lectură: Huffington Post, Cosmopolitan, Wikipedia, Daily Mail, New York Daily News

as_2415

park-e

as_2355

0921-zc

Foto: Topless Pulp Fiction Club

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *