Adăugăm azi un nume nou pe lista artiştilor care folosesc cărţile ca material de lucru pentru creaţiile lor: Ekaterina Panikanova, o talentată şi frumoasă rusoaică, care locuieşte acum la Roma. S-a născut în 1975 la Sankt Petersburg şi a terminat prima la secţia de  pictură murală din cadrul Academiei de Arte Frumoase din oraşul natal, fapt ce a făcut să-i fie încredinţat un studio în care să-şi poată realiza creaţiile.

A realizat diverse proiecte, şi-a expus lucrările în expoziţii colective şi personale, timp de trei ani a predat studenţilor Universităţii de Design din Sankt Petersburg, iar în 2006 a fondat un grup al artiştilor plastici ruşi, numit Polyrealism.

Dar ceea ce ne-a atras atenţia este seria numită Errata Corrige prezentată în cadrul expoziţiei personale Un, due, tre fuoco găzduită de z2o Galleria din Roma, în perioada cuprinsă între 24 noiembrie 2012 şi 10 ianuarie 2013. Ekaterina a folosit ca suport al picturilor ei mai multe cărţi şi caiete vechi, cu pagini îngălbenite de vreme. Aceste lucrări au fost gândite mai degrabă ca un fel de instalaţie tridimensională: cărţile nu au paginile lipite sau legate şi formează un colaj plin de înţelesuri şi measje. Desene, note şi semene făcute cu vopsea neagră se suprapun peste cuvintele scrise iniţial şi spun o altă poveste, creând imagini asemănătoare unui puzzle. Aşa cum aflăm din comunicatul de presă referitor la acestă serie de picturi, imaginile marchează momente mai mult sau mai puţin fericite din viaţă, fiind o metaforă pentru experienţele şi amintirile care ne modelează şi pe care ni le amintim pe parcursul întregii existenţe.

The proposition of the artist is based on the metaphor of the oyster and the pearl: the entrance of the sand represents a stress element for the shell and starts the expulsion and the production of the pearl. This metaphor indicates that since childhood, everyone holds a storage of images, traumas and experiences that they carry for all their lives.

 

surse: thisiscolossal.comz2ogalleria.it

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *