În timp ce trăgeam cu ochiul prin casele unora sau altora, graţie site-urilor de specialitate care ne arată idei faine de design şi amenajări interioare, am descoperit pe pagina web a firmei americane de arhitectură BFDO Architects un proiect numit House for Booklovers and Cats. Sper că vă dați seama că titlul mi-a stârnit curiozitatea și mi-am dorit să văd detalii, dar mai ales imagini. Aşa am aflat că este vorba despre locuinţa unui cuplu în care ea este artistă, poetă şi profesoară, iar el administratorul secţiei de poezie a unei biblioteci.

Chiar dacă nu este turul virtual al unui muzeu ce a fost casa vreunui scriitor celebru de odinioară, mi se pare interesant să putem vedea cum arată locul în care îşi petrec viaţa oameni din zilele noastre care îndrăgesc literatura şi scriu, la rândul lor, au multe cărți pe care și le doresc frumos așezate și, pe deasupra, iubesc și pisicile.

Casa se află situată în Windsor Terrace, Brooklyn, iar proprietarii şi-au dorit-o luminoasă, cu spaţii special create pentru a pune în valoare cărţile, obiectele de artă, dar şi pentru a permite celor două pisici pe care le au să se plimbe în voie. Aşa se face că pe un întreg perete al camerei de zi au fost făcute rafturi şi intrânduri umplute cu cărţi. Deasupra lor există cornișe care permit mâţelor să se plimbe liniştite, iar trapele le oferă posibilitatea să ajungă în camerele de la etajul superior.

Cărţi se găsesc aproape în toate camerele, chiar şi în bucătărie, căci nu se ştie niciodată când şi unde ai chef să citeşti. Biroul de lucru e şi el interesant, din bucăţi de lemn fiind construit un fel de cuib, în care doamna casei se retrage când are nevoie de linişte şi inspiraţie pentru a scrie.

Pentru că mi-a plăcut ce am văzut, m-am gândit să caut şi alte proiecte semnate de cei de la Barker Freeman Design Office şi bine am făcut, căci aşa am descoperit încă o casă din Brooklyn, unde cărţile stau la loc de cinste. E normal să fie așa, având în vedere că acolo locuieşte împreună cu familia sa, scriitoarea de literatură young adult Gayle Forman. Poate unii dintre voi i-aţi citit cărţile sau aţi văzut filmul realizat după romanul ei cel mai cunoscut şi apreciat, If I Stay.

Tot de atașamentul față de cărți al clienților lor au trebuit să țină seama și în acest caz designerii care au lucrat la decor, așa că s-au gândit să creeze rafturi deschise între living și scări. Sunt un fel de coloane ale casei și aspectul ce amintește de stivele de cărți întâlnite în bibliotecile publice are poate legătură cu faptul că soțul scriitoarei americane, fost muzician punk rock, este acum bibliotecar. Cum era de așteptat, și în casa lor vom găsi cărți cam prin toate camerele, dar și un studio plin de culoare, în care Gayle Forman se retrage pentru a scrie romane cu care să încânte tinerii din toată lumea.

Surse imagini: barkerfreeman.comarchdaily.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *