Cartea „Crăciunul” de Mihail Aldașin, tradusă de criticul de artă Vladimir Bulat, se află la intersecția fermecată dintre album de artă, regal cinematografic și istorisire cu tâlc. Nașterea lui Hristos este povestită in extenso, respectând textul evanghelic, dar adăugând multe amănunte narative care ajută cititorul să recreeze atmosfera acelor zile. Povestea este spusă simplu, fără solemnitate, cu inocența unui copil pentru care minunea este o parte firească a lumii. Ilustrațiile sunt naive și fragile, amintind de stilul marelui animator rus Yuri Norstein, și au aerul fermecat al unei altei lumi, în care cele nevăzute își dau mâna cu cele văzute.

Cartea se bazează pe animația „Crăciunul”, aflată pe DVD-ul atașat cărții. Animația a primit numeroase premii la festivalele de film și animație din Europa și Rusia, fiind considerată capodopera lui Mihail Aldașin.

Mihail Aldașin s-a născut în 1958 în fosta URSS. A lucrat în studiourile de animație Soyuzmultfilm (celebrul studio de animație sovietic, unde a fost creat, printre altele și filmul Maria, Mirabela) și Pilot. Este scenarist, pictor și unul dintre cei mai talentați regizori de animație din Rusia contemporană.

Cartea are 104 pagini și este disponibilă în precomandă pe site-ul editurii, www.editurafrontiera.ro, la preţul de 43 de lei. Începând cu luna noiembrie, cartea se va găsi în librăriile Humanitas, Cărturești, Librarium şi multe alte librării din ţară (lista librăriilor partenere se află pe site-ul editurii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *