Am fost acum trei zile la controlul oftalmologic anual şi, în timp ce ascultam sfaturile şi concluziile medicului, mă gîndeam că, dacă aş fi fost în locul lui, aş fi recomandat pacienţilor să-şi clătească zilnic privirea cu o carte, un film, un tablou sau un peisaj. Ştiţi voi, precum cele zece minute pauză de la calculator, ar trebui cel puţin zece minute de privit frumuseţe în orice formă. Deşi nu ştiu cât bine face asta la miopie, sufletul sigur îl unge.

Pornind de la această idee, mi-am propus să ne delectăm azi cu două serii de cărţi a căror frumuseţe a dat şi pe afară, inundând copertele. Una e seria romanelor lui Jane Austen, iar în cealaltă detectivul Sherlock Holmes îşi desfăşoară investigaţiile. Văzând astfel de minunăţii trebuie să recunoaştem meritele celor implicaţi în crearea cărţilor, de la designeri la ilustratori. Sunt convinsă că toţi iubesc cărţile, numai cineva care le înţelege cu adevărat esenţa le poate dărui o imagine pe măsură. De altfel, realizatorii volumelor prezentate, cei de la theBookDesigners, admit pe site-ul lor:

“We love books. Reading them, designing them and holding them after they’re printed — it’s our passion and our life”.

Îmi place implicarea lor şi faptul că au înţeles că să dai formă unei cărţi e un lucru nobil, care presupune pasiune.

Austen_set_books

Austen_set_books_1a

Austen_set_books_1j

Austen_set_books_1b

Austen_set_books_2d

Ian Shimkoviak e designerul american care a creat conceptul frumoaselor cărţi – care, pentru a fi bine păstrate sau oferite cadou, sunt aşezate în cutii la fel de încântătoare. Cu o mamă designer vestimentar şi un tată care făcea serigrafie, Ian a crescut pe lângă studiouri şi galerii şi a ştiut de timpuriu că vrea să lucreze în design de print, aşa că după mai multe slujbe a hotărât să se asocieze cu Alan Hebel şi să fondeze theBookDesigners.

Sherlock_set_books_1a

Sherlock_set_books_1e

Sherlock_set_books_1l

Sherlock_set_box_5

Ilustraţiile celor şase cărţi din seria Austen şi a celor patru romane din seria Sherlock Holmes au fost făcute de Jaqui Oakley din Canada şi sunt în spiritul întregului concept: o imagine care duce cu gândul la timpurile vechi în care romanele au fost scrise şi publicate prima oară, dar cu un uşor accent de modernitate.

Austen_set_books_1h

Austen_set_books_3e

Austen_set_books_2g

Sherlock_set_books_1k

sherlock09

Sherlock_set_books_2f

Copertele ambelor seturi sunt pline de detalii fine, s-au folosit cerneluri speciale şi s-a creat efectul de relief, pentru o experienţă plăcută atât vizual, cât şi tactil. Nici cutiile care întregesc pachetul nu au fost trecute cu vederea, au margini tăiate atent, se închid cu un capac magnetic şi au un orificiu prin care se zăreşte imaginea cărţii aflată în primul rând. Alături de ilustraţiile din interiorul cărţii, se regăsesc pe coperte, pe cutii sau pe anumite pagini elemente de design de pe Shutterstock.

janeausten02

Austen_set_box_5

Austen_set_books_2a

Austen_set_books_1f

sherlock19

Sherlock_set_box_4

Sherlock_set_books_2e

Sherlock_set_books_3h

sherlock08

“It was our golden egg job for the year and probably for a lifetime. We’re very happy with how they turned out”, au spus designerii, mândri de rezultatul muncii lor.

Şi au toate motivele să fie. Cred că orice fan al poveştilor de dragoste scrise de Jane Austen sau al celor pline de mister din romanele lui Sir Arthur Conan Doyle ar fi mai mult decât încântat să aibă o astfel de colecţie în biblioteca sa.

Surse:  bookdesigners.comfaceoutbooks.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *