Admir de fiecare dată cu multă plăcere sculpturile realizate din cărţi, chiar dacă mă încearcă şi un strop de invidie pe talentul şi îndemânarea celor care le creează, căci tare mult mi-ar fi plăcut ca din mâinile mele să poată ieşi asemenea bijuterii. Dar mă resemnez destul de repede cu gândul că nu a fost să fie, până la urmă ştiu să cos nasturi, e şi asta ceva, nu?

Revenind la paginile de carte transformate în mici şi delicate sculpturi, le admirăm azi pe cele create de Karine Diot sau Anemya – numele folosit pentru blogul său şi pe site-urile de artă – o franţuzoaică pasionată de artă, atrasă de fotografie şi care s-a îndrăgostit la prima vedere atunci când a descoperit lucrul cu cărţile. Fiind o fire sensibilă, îşi găseşte mereu surse de inspiraţie în evenimentele din  viaţa ei, în natură, în călătoriile pe care le face. Faptul că a îndrăgit imediat modul acesta de exprimare artistică are legătură cu dragostea ei pentru cărţi şi dorinţa de a-şi da frâu liber imaginaţiei creatoare.

A pornit să scotocească târgurile de vechituri în căutarea cărţilor vechi, nedorite de nimeni, căci acesta e materialul ei de lucru. Simte în felul acesta că poate da o nouă viaţă şi o nouă dimensiune unei poveşti demult uitate între coperte prăfuite. Citeşte întâi cartea pe care urmează să o transforme şi apoi, îmbinând cuvintele scriitorului cu emoţiile încercate în timpul lecturii, aduce pe lume din mâinile sale, fragile şi minunate sculpturi din hârtie. Pentru a crea o astfel de sculptură unică, lucrează ore în şir, cu multă migală şi dăruire şi de cele mai multe ori foloseşte mici instalaţii luminoase, care să dea un aer aparte scenelor ivite din paginile cărţii. Iată, de exemplu, cum arată o ediţie din 1962 a romanului Wuthering Heights al lui Emily Brontë, în viziunea lui Karine.

final_g_by_anemyaphotocreations-d6g9zf6

cuisine_nuit_by_anemyaphotocreations-d6ga0he

heathcliff_final_by_anemyaphotocreations-d6ga118

O carte franţuzească din 1942, Le jardin, şi-a găsit locul sub un clopot de sticlă, devenind un loc încântător: o casă cu grădină şi pomi înalţi. În realitate, dimensiune redusă a clopotului a făcut destul de dificilă realizarea acestei preţioase grădini în miniatură.

finalbis_by_anemyaphotocreations-d68r39k

site_eacute_clairage_final_g_by_anemyaphotocreations-d68r842

Privind sculptura inspirată şi făcută din paginile romanului The Diary of Ellen Rimbauer: My Life at Rose Red, simţim parcă atmosfera apăsătoare din conacul bântuit.

my_life_in_rose_red____by_anemyaphotocreations-d5ushfw

Orientul îşi face şi el simţită prezenţa în lucrările artistei prin intermediul unei scene deosebit de frumoase, preferata lui Karine după spusele ei. Poésie Chinoise Contemporaine din 1965 e cartea care a ajutat-o pe Anemya să creeze o adevărată poezie vizuală.

chinese_poetry____by_anemyaphotocreations-d5v0dza

chinese_poetry_3_by_anemyaphotocreations-d5v0f4e

Nici partiturile muzicale nu stau deoparte şi notele se desprind de pe portativ pentru a da viaţă unei sculpturi deosebite. Muzica lui Richard Wagner a căpătat astfel noi dimensiuni.

piano_lampeweb_by_anemyaphotocreations-d5wu6wk

Iată şi alte creaţii ale lui Karine, iar dacă v-au plăcut şi vreţi să aflaţi şi să vedeţi mai mult, o puteţi face pe site-ul ei, anemya-photos-creations.com sau pe deviantart, sursa imaginilor.

livre_july_1web_by_anemyaphotocreations-d5xa01h

lumi_egrave_re_changeante_2_leds_5da_by_anemyaphotocreations-d6aaxb5

roger_vercel____by_anemyaphotocreations-d5vl8sh

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


3 comentarii
  1. AvatarKarine D.

    I have just discovered this beautiful article which talk about my passion… Thanks a lot for this honor ! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *