Despre oamenii de la Ebook Friendly și materialele lor scurte, interesante și la obiect v-am mai povestit și cu alte ocazii. Astăzi am dat peste un alt articolaș care m-a distrat și, ca de obicei, am decis să-l împărtășesc cu voi: Love DNA of famous classic novels

Pe scurt, redactorii site-ului au luat șapte romane clasice, le-au descărcat și au căutat în ele de câte ori se repetă cuvintele ”dragoste” și ”sărut”, apoi au făcut un grafic și au observat cum s-a răspândit iubirea de-a lungul cărților respective. La final, au adăugat o evoluție a cuvântului ”dragoste” în cărțile dintre anii 1800 – 2008, observând că-n anii ’70 acesta a fost detronat de un alt cuvânt: ”sex”.

Mica cercetare nu a presupus un efort foarte mare, având în vedere atât instrumentele de căutare pe care le avem cu toții la îndemână de pe orice browser, ușor de folosit de oricine (pentru acest infografic au fost utilizate, cu precădere, BookLamp și Google Books Ngram Viewer), cât și grație cărților în format electronic (descărcate de pe Project Gutenberg).

Astfel, graficul a avut în vedere șapte cărți clasice minunate și apreciate de cititorii din întreaga lume: Jane Eyre de Charlotte Bronte, La răscruce de vânturi de Emily Bronte, Mândrie și prejudecată și Rațiune și simțire de Jane Austen, Tess d’Urbervilles de Thomas Hardy, Anna Karenina de Lev Tolstoi și Litera stacojie de Nathaniel Hawthorne.

Pornind de la ideea că în ADN-ul volumelor stau încastrate cuvintele, redactorii respectivi au numărat de câte ori au fost folosite cuvintele ”dragoste” și ”sărut” în romanele de mai sus, apoi au supus două dintre volume la o analiză a răspândirii dragostei pe parcursul desfășurării acțiunii și, în cele din urmă, au realizat o evoluție a cuvântului în cărțile din perioada 1800 – 2008. Rezultatele sunt, cred eu, interesante. Și spun multe despre evoluția literaturii și a subiectelor acesteia.

Love DNA of classic novels (infographic) | Ebook Friendly

Via Ebook Friendly

Mi-ar plăcea să văd și alte grafice care să analizeze și alte cuvinte-concepte, mai ales în romanele contemporane. Vouă nu?

 

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *