Pe 20 noiembrie 1858 se năștea scriitoarea suedeză Selma Lagerlöf, cea care avea să fie prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (în 1909) și care urma să devină, cinci ani după primirea acestei distincții literare, și prima femeie care a fost membră a Academiei Suedeze.

Google sărbătorește cei 155 de ani de la nașterea autoarei așa cum ne-a obișnuit să marcheze evenimentele importante la nivel global: printr-un doodle fantezist, pastelat, naiv, care te duce cu gândul la scrierile pentru copii ale Selmei Lagerlöf.

Și, cum sperăm că v-am obișnuit și noi, vom comemora o scriitoare atât de importantă (feministele au motive în plus de bucurie 🙂 ) cum știm noi mai bine: prin lecturarea sau ascultarea operei ei, prin a ne pune la punct cu datele ei biografice, și, de ce nu, prin a bucura copilul din noi, întocmai cum i-ar fi plăcut suedezei în cauză.

Mai întâi, trebuie să vă spun că unele dintre volumele ei au fost ecranizate – din păcate însă, eu nu le-am putut găsi niciunde. Dacă știți voi ceva, dați un semn în comentarii. Se pare că volumul pentru copii, una dintre cele mai apreciate cărți suedeze din toate timpurile, Nils Holgerssons underbara resa – Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia (apărută la Editura Tineretului în 1961) a fost adaptat pentru cinema în 1962; Gosta Berlings saga – Povestea lui Gösta Berling, cartea ei de debut, din 1891 (tradusă la noi în 1965 și apărută la Editura pentru Literatură Universală) în 1924, cu Greta Garbo!; Jerusalem în 1996 – carte tradusă de Nicolae Filipovici în 1998, Editura Biblioteca Bucureștilor (mult succes s-o găsiți la Gaudeamus!); Körkarlen (The Phantom Carriage) în 1921 ș.a.

 

A propos, cea mai recentă carte de-ale ei publicată la noi este minunăția numită Cartea de Crăciun, set de povestiri traduse de Liliana Donose Samuelsson, cu ilustrații de Ilon Wikland (Editura Humanitas, 2011). Faceți-vă o bucurie și includeți-o pe lista de lecturi din viitorul apropiat.

Cât despre ce puteți citi gratuit online sau ce puteți descărca, iată câteva sugestii: aici găsiți o mulțime de cărți scrise de Selma Lagerlöf și traduse în engleză, aici aveți și povești scurte, iar de aici puteți descărca în aproape orice format.

Cu iz de poveste, vă mai spun și că cea care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1909, ”in appreciation of the lofty idealism, vivid imagination and spiritual perception that characterize her writings”, este supranumită regina literaturii suedeze. Ah, și vă puteți ”plimba” virtual prin casa în care s-a născut și a trăit, din Mårbacka, care a devenit muzeu – aici.

Iar acum, câteva recomandări video.

Se cade să începem cu un scurt documentar despre Selma Lagerlöf – un pic dificil de urmărit pentru că are toate subtitrările acelea pe ecran, dar bine că așa înțelegem și noi ceva! 🙂

Apoi, de pus în playlist sau de ascultat just for fun, o melodie despre Selma, un fel de omagiu adus autoarei, din câte reușesc să înțeleg. Habar n-am dacă i-ar fi plăcut genul ăsta, dar ce mai contează! 🙂

Iar acum un fel de trailer al cărții Povestea lui Gösta Berling, despre care vă spuneam mai sus că este debutul scriitoarei.

Cireașa de pe tortul aniversar este, bineînțeles, Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, cartea atât de aclamată în Suedia și nu numai. O puteți downloada gratuit de aici (ebook) sau de aici (audiobook). Dacă însă vreți un video interactiv, aflați că acesta există, în 43 de părți, aici. Ne uităm și ascultăm primele trei părți, să ni se deschidă apetitul :).

 

Zi de poveste, plină de întâmplări haioase să aveți, în compania Selmei Lagerlöf!

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *