Scrisoare catre ea, documentar in 2016, clipuri cu Maya Angelou

Am mai spus-o și cu alte ocazii, Maya Angelou este una dintre cele mai faine scriitoare americane – deși, din păcate, este puțin mai dificil să o descoperim ca scriitoare de autobiografii, eseuri sau ca poetă din moment ce încă n-a fost tradusă la noi (habar n-am de ce, mi se pare o mare gafă). Eu am mai spicuit din poemele ei pe internet (bine că există!) și am mai citit fragmente, tot online, acolo unde le-am găsit.

Maya Angelou a murit, din păcate, la sfârșitul lui mai anul acesta, la vârsta de 86 de ani. Viața ei a fost însă plină, a trecut prin mii de experiențe, deopotrivă plăcute și tragice – de exemplu, a fost violată la 7 ani, experiență traumatizantă despre care vorbește atât în cărțile sale, cât și în diverse interviuri -, a primit peste cincizeci de premii, a ținut sute de conferințe și discursuri, a apărut în diferite ipostaze (cântăreață, actriță, regizoare, scenaristă, dansatoare, poetă, producătoare etc.), a predat la Universitatea Wake Forest, a inspirat oamenii din toată lumea (în special din America, unde numele ei este aclamat).

Documentar despre Maya Angelou în 2016

Acum puțin timp însă, mi-am dorit să știu o poveste compactă despre viața ei, ceva care să acopere toate fațetele personalității scriitoarei. Primul gând care mi-a venit în minte a fost să caut un documentar. Nu am găsit. Dar am aflat că se pregătește unul, pentru 2016, de către regizorul Bob Hercules. Din fericire, acesta a avut ideea să înceapă lucrul la documentar în 2011 – a reușit, astfel, să adune mult material cu și despre Maya Angelou, chiar de la ea. Abia aștept să apară și să fie disponibil și la noi!

Mai jos, fragmentul de știre pe care l-am găsit în legătură cu acest documentar.

 

O scrisoare către Maya Angelou tânără

E bine când ți se pune pata pe un scriitor și vrei să absorbi cât mai multă informație. Altfel nu cred că aș fi dat peste o epistolă scrisă de Maya Angelou (Marguerite Annie Johnson), cu opt ani în urmă, către versiunea ei mai tânără. Scrisoarea a apărut într-un volum colectiv, What I Know Now: Letters to My Younger Selfîn care patruzeci și una de femei celebre au făcut același exercițiu.

Scrisoarea Mayei este emoționantă – scriitoarea a ales să-i scrie lui Marguerite din momentul în care a plecat de acasă, la șaptesprezece ani, cu băiatul ei abia născut; încearcă să-i transmită versiunii ei mai tinere că va reuși, singură, în viață, în ciuda tuturor încercărilor prin care va trece și în pofida întoarcerilor sporadice în sânul familiei. O redau mai jos, preluată de pe site-ul Letters of Notesperând să vă placă și vouă.

„Dear Marguerite,

You’re itching to be on your own. You don’t want anybody telling you what time you have to be in at night or how to raise your baby. You’re going to leave your mother’s big comfortable house and she won’t stop you, because she knows you too well.

But listen to what she says:

When you walk out of my door, don’t let anybody raise you—you’ve been raised.

You know right from wrong.

In every relationship you make, you’ll have to show readiness to adjust and make adaptations.

Remember, you can always come home.

You will go home again when the world knocks you down—or when you fall down in full view of the world. But only for two or three weeks at a time. Your mother will pamper you and feed you your favorite meal of red beans and rice. You’ll make a practice of going home so she can liberate you again—one of the greatest gifts along with nurturing your courage, that she will give you.

Be courageous, but not foolhardy.

Walk proud as you are,
Maya”

 

Maya Angelou – inspirația de la începutul săptămânii

Până când ne vom putea bucura de un documentar cu cap și coadă, vă propun să vizionăm alte clipuri cu Maya Angelou. Am ales cinci (cu un bonus la sfârșit) video-uri din zeci existente online, din diferite perioade, fragmente de interviuri, discursuri sau chiar pasaje din cărțile ei, citite de autoare. Sper să aveți răbdare să le vedeți.

 

Unul dintre clipurile care mi-au plăcut mult, mult, este un discurs scurt al scriitoarei americane despre iubire, recunoștință și cum dragostea celorlalți te eliberează. Aici vorbește, în principal, despre relația cu mama ei: de la vârsta de șaptesprezece ani, când a plecat de acasă împreună cu bebelușul ei, pentru a-și face un rost în viață și până când aceasta a murit. Este în strânsă relație cu scrisoarea de mai sus.

Apoi un alt video în care Maya Angelou, întrebată de Oprah Winfrey (în emisiunea căreia se afla) cum se simte la 85 de ani și ce poate spune despre perioada aceasta, răspunde: Do it if you can! If you have a choice, choose eighties!

Plină de energie, explică, în patru minute, la ce se referă, câte lucruri frumoase îți poate aduce bătrânețea. Eu zic că e de urmărit, mai ales de către cei care se simt deprimați de trecerea anilor.

Alunecăm puțin mai mult în timp și ne oprim la un interviu pe care Maya Angelou l-a dat la 75 de ani, lui Mickey Burns de la Reserve Channel, într-o emisiune care se numește Profiles. O veți asculta pe autoare discutând despre afro-americani, New York, copilăria ei în Arkansas, simțul umorului (Dacă nu râzi, vei muri, spune scriitoarea pe la jumătatea clipului), despre cum și de ce scrie, (plus multe altele), veți vedea înregistrări cu ea de la diferite vârste și din varii momente (cum ar fi într-un bar, cântând).

Despre puterea cuvintelor, un fragment din audiobook-ul Wouldn’t Take Nothing For My Journey Now  (prima ei carte de eseuri, din 1993).

Cele cinci video-uri propuse se vor încheia cu apariția scriitoarei la Merv Griffin Show, în 1982 (54 de ani), arătând fenomenal și povestind despre oportunitatea de a preda la Universitatea Wake Forest cu modestie și umor – Asta înseamnă că, chiar dacă voi deveni senilă, ei mă vor plăti în continuare. Și nu numai. Vedeți voi :).

 

Un mic bonus 🙂 – Maya Angelou (tot la Oprah, acolo am găsit cea mai bună calitatea a videoclipului) pe vremea când era Miss Calypso – trailerul filmului Calypso Hit Wave aici. E interesantă reacția ei, la 85 de ani, văzându-se cântând la aproape 30 de ani (minutul 2 dacă vreți să săriți peste preambul). Să vă inspire!

 

Sursă imagine principală

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *