Clipuri, document, scrisoare Maya Angelou

În urmă cu o oră și ceva au apărut primele știri care ne-au adus o altă veste tristă: scriitoarea Maya Angelou a murit azi de dimineață, la vârsta de 86 de ani, în casa ei din Winston-Salem, Carolina de Nord. Este adevărat că prozatoarea americană îşi anulase de curând, din pricina stării de sănătate, prezenţa la gala Beacon Awards din Houston, unde urma să primească un premiu pentru întreaga activitate, așa că bănuiam că este vorba despre ceva serios, dar nu ne imaginam cât de grave erau lucrurile. 

Întotdeauna este dificil să spui ceva atunci când afli despre moartea cuiva multipremiat, pe care l-ai citit și care te-a fascinat, parcă o parte din cuvinte, cel puțin, sunt de prisos. Maya Angelou va rămâne alături de noi prin opera ei (cele șapte autobiografii, printre care Știu de ce cântă pasărea în colivie – I Know Why the Caged Bird Sings, 1969, și Mama & eu & mama – Mom & Me & Mom, cel mai recent volum semnat de scriitoarea afro-americană; poeziile sale – cum ar fi volumul Just Give me a Cool Drink of Water Fore I Die, 1971 -, eseurile sale etc.), prin muzica ei, prin rolurile pe care le-a jucat ș.a.m.d.

M-a uimit și, în același timp, mi-a înseninat privirea cuvintele fiului poetei americane, Guy B. Johnson, citat de The Guardian:

Her family is extremely grateful that her ascension was not belabored by a loss of acuity or comprehension.

She lived a life as a teacher, activist, artist and human being. She was a warrior for equality, tolerance and peace. The family is appreciative of the time we had with her and we know that she is looking down upon us with love.

Frumoasă perspectivă, sper să vă ridice puțin moralul.

Reprezentanții Universității Wake Forest, unde Maya Angelou a predat încă din 1982, au postat un material scurt, dar plin de cuvinte de laudă și de regrete pentru trecerea în neființă a poetei:

Dr. Angelou was a national treasure whose life and teachings inspired millions around the world (…). Maya Angelou has been a towering figure — at Wake Forest and in American culture. She had a profound influence in civil rights and racial reconciliation. We will miss profoundly her lyrical voice and always keen insights.

Tot pe site-ul celor de la Universitatea Wake Forest puteți găsi câteva pagini dedicate scriitoarei americane, sub titlul Remembering Dr. Maya Angelou. Vi le recomand călduros.

Preiau, mai jos, video-ul realizat de CNN la aflarea veștii, foarte compact și interesant.

Pe Bookaholic o puteți întâlni pe Maya Angelou în două fotografii, în ipostaza de cititoare – aici și aici -, veți putea vedea cum arăta o zi de lucru din viața ei, cum arată autograful ei ș.a.

Acum, pe final, cred că nimic nu se potrivește mai bine decât să o ascultăm pe Maya Angelou recitând poemul său, Phenomenal Woman.

Odihnește-te în pace, Maya Angelou!

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. b

    “M-a uimit și, în același timp, mi-a înseninat privirea cuvintele fiului poetei americane..”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *