povestiri gratuite Junot Diaz

Dacă nu l-ați citit până acum pe Junot Díaz, deja faimosul scriitor dominicano-american care a primit Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 2008 și National Book Critics Circle Award în 2007 pentru cea de-a doua carte de-ale sale, The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (tradusă la noi la Editura Polirom în 2008, de Daniela Rogobete, cu titlul Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao), este vremea s-o faceți. 

Junot Díaz a devenit rapid unul dintre cei mai apreciați autori contemporani din America (și nu numai) – The New Yorker, de exemplu, l-a inclus pe lista celor mai buni scriitori ai secolului XXI -, a fost multipremiat, iar cărțile sale au fost foarte bine vândute.

El a debutat cu un volum de proză scurtă, în 1996, numit Drown (PEN/Malamud Award). Acestuia i-a urmat, la o distanță de unsprezece ani, romanul The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, iar în 2012 i-a apărut o altă carte de povestiri, This Is How You Lose HerÎn prezent, lucrează la un roman, Monstro, iar data publicării cărții este necunoscută momentan.

Patru povestiri din This Is How You Lose Her, cel mai recent volum publicat de Junot Díaz, au apărut, de-a lungul timpului (anii 2007-2012), în paginile The New Yorker și pot fi citite gratuit, astfel:

The Cheater’s Guide to LoveThe New Yorker, 23 iulie 2012

Miss LoraThe New Yorker, 23 aprilie 2012

The Pura PrincipleThe New Yorker, 22 martie 2010

Alma, The New Yorker, 24 decembrie 2007

Alte două proze scurte, nepublicate până acum în vreun volum, sunt de citit tot în The New Yorker:

MonstroThe New Yorker, 4 iunie 2012

WildwoodThe New Yorker, 11 iunie 2007

Și, pentru a avea parte de o experiență completă, puteți da play, după ce citiți cele șase povestiri de Junot Díaz gratuite de mai sus, și la clipurile care urmează, în care acesta citește mai multe dintre prozele din This Is How You Lose Her (bine, povestește și lucruri interesante, despre condiția scriitorului contemporan & altele).

Bonus 🙂 : How to date a brown girl (black girl, white girl, or halfie), o proză din primul său volum, Drown, în lectura autorului (urmăriți textul aici).

Via

Sursă imagine principală (credit foto: Nina Subin)

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *