Cum bine știți, Alice Munro, iscusita scriitoare canadiană de proză scurtă, a câștigat acum o săptămână Premiul Nobel pentru Literatură. Deși încă se aud ecourile de dezamăgiri ale fanilor lui Murakami, Roth sau Bob Dylan, recunoașterea la acest nivel a prozei scurte este, cred eu, extrem de importantă. Pentru că, dintr-un motiv sau altul, regele literaturii este romanul. Nedreptățită de cititori până acum, proza scurtă capătă teren.

Și pentru că astăzi mă simt justițiară (din pricina vremii probabil), vreau să vă provoc să scoatem proza scurtă din conul de umbră în care a fost lăsată. Cum? Ștergând volumele respective de praf și citindu-le. Sau, dacă pisicii voastre îi fac bine cărțile de povestiri, să citim online și gratuit.

Dacă începeam săptămâna citind-o pe Alice Munro, pentru weekend avem ca „temă pentru acasă” să ne punem la punct cu autorii clasici și contemporani care au scris și scriu proză scurtă de calitate.

Recomandările mele sunt puțin haotice, dar credeți-mă pe cuvânt când vă spun că vă va plăcea ce veți găsi pe site-urile de mai jos (există puține resurse online dedicate exclusiv prozelor scurte – ce vă spunem? Este nedrept! Totuși, unele site-uri au și câte o categorie specială pentru povestiri).

short-stories1

Sursa

Classic Shorts – un site dedicat povestirilor clasice. Au o bază de date micuță, dar cochetă: puteți găsi aici povestiri de la Charles Dickens, Roald Dahl, Honore de Balzac, Jack London, James Joyce la Graham Greene, Edith Wharton, Williams Carlos Williams și mulți alții. De asemenea, există și o pagină cu o bibliografie – de unde au fost luate povestirile respective, ceea ce este foarte fain, poți merge acolo și găsi și altele.

Iar aici aveți trimiteri către alte site-uri cu povestiri gratuite online – cum ar fi American Literary Classics, Bibliomania (au și poezie, teatru, interviuri ș.a.), Classic Reader (unde secțiunea de povestiri crește pe zi ce trece!), East of the Web (exclusiv povestiri – aranjate în categorii pentru copii, ficțiune, crimă, horror, romance, tot ce vreți! Și găsiți și mulți autori contemporani).

Daily Lit este o bucurie pentru un bookaholic – fie vorba între noi, au mult mai mult decât povestiri: cărți în franceză, spaniolă, germană, engleză, italiană; volume din domenii variate, cum ar fi beletristrică, medicină, arhitectură, cultură, călătorii ș.a., genuri peste genuri, romane … e de bine! Întorcându-ne la povestiri: aveți de ales dintre cele 119 pentru a citi, contemporane sau clasice, de la Margaret Atwood la John Grisham, Rudyard Kipling, Cory Doctorow, Melville, Tolstoi, Charles Perrault etc.

EServer are și el o categorie aparte pentru povestiri – scroll pentru Gabriel Garcia Marquez, Forrest Pritchard, Dorothy Parker și alte surprize.

Free Online Novels – nici ei nu au neglijat această rara avis a literaturii. Partea proastă este că sunt cam dezorganizați, au doar titlurile povestirilor, nu și autorii; partea bună este că acestea pot fi downloadate.

Mystery Net este potrivit pentru cei care gustă partea întunecată, misterioasă, horror a literaturii. De la Agatha Christie la Edgar Allan Poe, Alfred Hitchcock pour les connaisseurs sau la contemporani, aveți cu ce vă desfăta.

Altfel, pentru o ofertă cât mai completă, consultați și World-English (povestiri clasice), Daily Science Fiction (povestiri ordonate și în funcție de subiect – ce vreți la micul dejun: extratereștri, supereroi, clone sau …? 🙂 ), Short Stories for Kids (ilustrate, pentru copilul din voi). Cireașa de pe tort – dacă sunteți obosiți și vreți să ascultați, nu să citiți, am găsit un radio numai bun: Short Story Radio.

Dar puteți citi selectiv și câțiva autori contemporani, din mai multe surse. Pe Neil Gaiman îl puteți descoperi (dacă nu ați făcut-o deja) fie pe site-ul său (A Study in EmeraldI CthulhuThe Case of the Four and Twenty Blackbirds, Cinnamon, pentru a vă da câteva exemple), fie pe TOR – cu povestirea Bitter grounds -, pe The Guardian cu povestirea Down to a Sunless Sea, sau pe Fifty Two Stories cu The Truth Is a Cave in the Black Mountains (titlul site-ului ne sugerează că mai avem și alte povestiri de citit acolo).

Pe David Foster Wallace sau pe George Saunders, cu povestirile (și eseurile) lor îi inventariază online Open Cultureaici, respectiv aici aveți resursele gratuite.

Kafka este și el prezent online – o povestire tare faină, In the penal colony, este la un click distanță (plus alte scrieri de-ale sale).

Iar de Oscar Wilde, ce să mai spun? Că scrierile sale scurte sunt aici.

Și a propos, l-am găsit și pe Nabokov cu o povestire în The New Yorker: Symbols and Signs

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


2 comentarii
  1. Pingback: Site-uri unde puteți găsi online cărți gratuite cu povestiri scurte | #diez

  2. Pingback: Anchetă: Scriitorii din ”Best of: Proza scurtă a anilor 2000” despre provocările genului - Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *