După cum, probabil, ați aflat, prima zi de la Bookfest 2016 stă sub semnul literaturii pentru copii, întrucât coincide cu 1 iunie, Ziua Copilului. Așa că editurile s-au pregătit temeinic cu evenimente distractive și cărți noi pentru cei mici. În ultimele săptămâni, m-am documentat intens pe tema aceasta, am urmărit constant site-urile editurilor, comunicatele de presă referitoare la cărțile pentru copii și, când am putut, am citit și cărțile respective.

Încă de la Gaudeamus am observat o creștere a interesului pentru publicarea cărților pentru copii și concluzia este că acest interes este în continuă dezvoltare pe piața românească. După ce, timp de câțiva ani, literatura Young Adult a fost la mare cinste, acum vine rândul cărților pentru copii (a se înțelege 0-12 ani) să recupereze teren. De la cărți ilustrate la romane de aventuri sau volume de popularizare a științei pentru copii, oferta e tot mai diversificată și mai interesantă.

În articolul de față, mi-am propus să fac o sinteză a celor mai interesante cărți pentru copii de la Bookfest 2016 pentru a veni în ajutorul părinților, profesorilor și copiilor interesați.

carti-copii-interior

În PanDa, colecția Grupului Editorial Trei dedicată cărților pentru copii, au apărut cărți ilustrate foarte frumoase și interesante, cea mai notabilă fiind, probabil, seria Mog, de Judith Kerr (cred că toată lumea știe clipul care a devenit viral anul trecut de Crăciun pe internet). Mog e o pisicuță simpatică, uitucă și cam zăpăcită, îi place să mănânce (mai ales din alte farfurii decât a ei), să se joace (cu sfoara, cu mingea, de-a gâdilatul, de-a zburatul după păsărele sau de-a câinele rău), să doarmă (mai ales să doarmă) și se trezește mereu în cele mai incredibile situații (deconspiră un hoț intrat prin efracție în casă stăpânilor ei – pardon, sclavilor – sau salvează un bebeluș în pericol de a fi călcat de o mașină. Deși la fel de leneșă ca toate celelalte pisicuțe, în final, reușește să primească mereu câte o recompensă. Textele sunt scurte (aproape niște versuri) și ilustrațiile simpatice, așa că Mog va deveni în mod sigur prietenul celor mici, dar și al celor mari. Și, apropo de cei mari, dragi părinți, dacă nu aveți încă o pisicuță în casă, după ce veți citi Mog, pisica uitucă și Mog și bebelușul s-ar putea să nu mai aveți pace până n-o să adoptați o pisicuță. Vă garantez că apoi viața voastră nu va mai fi niciodată plictisitoare.

Sub moto-ul „Cum să-ți crești frumos copilul”, a apărut și o nouă serie interesantă „De ce? Când? Cum?”, care-și propune să răspundă cu texte și ilustrații amuzante întrebărilor „rușinoase” pe care le pun copiii și pe care părinții nu știu să le gestioneze. Seria are două cărți până acum: Domnul și Doamna Hormon (explică de ce băieții și fetele sunt diferiți și cum se dezvoltă fiecare în parte) și Mami nu mi-a spus (care, pe lângă întrebări despre Zâna Măseluță sau ce este buricul, vorbește despre subiecte și mai „tabu” pentru mulți părinți: „De ce mami și tati încuie noaptea ușa dormitorului?” sau „De ce unele femei iubesc femei și bărbații alți bărbați?”).

Alte cărți ilustrate interesante apărute la PanDa: Înțepenit, de Oliver Jeffers – cu un stil vizual aparte, Oliver Jeffers este unul dintre cei mai cunoscuți ilustratori contemporani, iar Înțepenit este o poveste amuzantă și deosebită față de cărțile ilustrate de la noi; Fred, prietenul imaginar, de Eoin Colfer, cu ilustrații de Oliver Jeffers – o poveste emoționantă despre prietenie; Max cel Curajos, de Ed Vere – încă o serie cu un pisoiaș simpatic; cartea este destinată copiilor mai mici de 3 ani, are ilustrații foarte mari pe toată pagina și text foarte puțin, doar cât să le capteze atenția pentru a privi ilustrațiile; Pompom e Campion, de Sophy Henn – la fel, o carte pentru copii foarte mici, cu ilustrații bogate și foarte puțin text; Pom-Pom e un ursuleț panda care la început descoperă că-i place să câștige, dar, până la final, își dă seama că e mai frumos să împarți bucuria câștigului cu prietenii; dar și volume noi din seria „Elmer”, de David McKee: Elmer și Monstrul, Ziua specială a lui Elmer, Elmer și Rose, Elmer și prietenii lui.

Pe lângă volumele noi din seria „Cine a fost?” (ultimele apărute: Cine a fost Galileo? și Cine a fost regina Elisbeta?), aș vrea să mai semnalez apariția unei noi colecții, „Istoria pe înțelesul copiilor”, care a debutat cu două titluri: Iulius Cezar, de Rachel Firth, și Cleopatra, de Katie Daynes. Sunt cărți în format mic, frumos ilustrate și cu un text adaptat copiilor – cu povești intersante și captivante.

panda

La Litera Mică a apărut o carte ilustrată deosebit de interesantă, Henry și puterea imaginației, de Skye Byrne, cu ilustrații de Nic George. Cartea e interesantă atât ca poveste – un băiețel care-și pierde jucăria preferată și, după ce o caută peste tot, încearcă s-o regăsească în imaginație -, dar, mai ales, datorită ilustrațiilor care combină desenul cu obiecte reale. Mai exact, personajele și acțiunea sunt desenate într-un stil extrem de simplu și sugestiv, în timp ce în marginea paginilor ilustrația este completată de câte un detaliu al unei imagini „reale” (frunzele unei plante, mâneca unei cămăși, o bucată dintr-o jucărie de pluș, sare răsturnată pe o masă pentru a sugera zăpada ș.a.). E o combinație interesantă, atât la nivel artistic, cât și ca mod de a dezvolta atenția copiilor, întrucât cele două planuri (cel desenat și cel fotografiat) se completează și, în același timp, se deosebesc unul de celălalt.

Mai puteți găsi numeroase cărți Disney (Garda Felină sau noua serie Soy Luna), bestsellerul Iepurașul care voia să adoarmă, de Carl-Johan Forssén Ehrlin (aflat la a patra ediție), numeroase cărți cu jocuri și activități (seria Cartea Junglei sau o carte foarte interesantă, Căsuța de păpuși, care se transformă efectiv într-o casă de păpuși, îmi închipui că fetițele vor fi încântate) și o serie de romane de Holly Webb (n-am apucat să le citesc, dar par tare simpatice): Biscuit, o pisicuță speriată; Pufi, pisicuța rătăcită în zăpadă; Catkin, pisicuța secretă; Rina, cățelușa pierdută; Timmy, un cățel în încurcătură.

litera-mica-2

Tot la Litera Mică se pot găsi numeroase cărți de popularizare a științei și culturii generale pentru copii. De la volume de istorie (Grecia Antică, Roma antică), la volume de știință (Misterele chimiei, Misterele fizicii, Misterele corpului uman, Misterele matematicii, 100 de mari experimente științifice, Știința, Cristale și geme) sau cărți despre lumea naturală (Animale sau colecția „Totul despre” editată de National Geographic, în care se găsesc cărți despre dinozauri, Egiptul antic, mitologie, bătălii istorice, felinle mari sau animalele de companie). Sunt cărți ce completează foarte bine programa școlară, cu informații interesante, schema și ilustrații menite să facă conținutul cât mai accesibil. Răsfoindu-le, chiar mă gândeam cât de mult mi-ar fi plăcut să am astfel de cărți și când eram la școală și mă pasiona absolut totul, de la epocile preistorice în care au trăit dinozaurii, la alcătuirea corpului uman, tabelul periodic al lui Mendeleev și reacțiile diferite între elementele chimice, până la teoriile matematice pe care le-am învățat fără să ajung vreodată să le înțeleg. Cred că sunt cărți de care se vor bucura nu numai copiii de școală, ci și părinții care, ca mine, nu și-au epuizat în școală interesul pentru științe sau care își ajută seara copiii la teme.

litera-mica-1

Univers Enciclopedic Junior are o colecție tare frumoasă de cărți ilustrate pentru copii. De la cărți clasice ilustrate (cum ar fi Alice în Țara Minunilor, Peter Pan, Vrăjitorul din Oz, Pinocchio, Mica sirenă, Sinbad Marinarul, Cele mai frumoase povești de Hans Christian Andersen și de Frații Grimm sau antologia Cele mai frumoase povești ale lumii) la povești și romane contemporane. Am citit și eu câteva și mi-au plăcut atât poveștile, cât și calitatea ilustrațiilor.

Cărțile ilustrate pentru copii se remarcă atât povești educative și amuzante, cât și prin frumusețea ilustrațiilor. De exemplu, Prima Monstrulina. Număratul oițelor e o prostie, de Joëlle Tourlonias și Markus Heitz, e potrivită nu doar pentru a fi citită seara înainte de culcare, ci și pentru a dezvolta imaginația copiilor și a-i încuraja să inventeze ei singuri povești; Zâna Floriana și dințișorul care se mișca, de Li Lefébure și Margot Senden, transformă problemele legate de căderea dinților de lapte într-o aventură amuzantă (și are și o rețetă interesantă pentru fursecuri cu scorțișoară); iar Cleo, de Sassafras De Bruyn, este o emoționată poveste despre singurătate și prietenie, cu niște ilustrații absolut superbe.

De curând, au apărut și câteva serii de romane ilustrate, destinate cititorilor mai măricei care încep să citească singuri. Una dintre cele mai simpatice serii este cea a suricatei Tafiti (au apărut două deocamdată, Tafiti și călătoria la capătul lumii și Tafiti și Ciuf, purcelul zburător). Povestea Juliei Boehme este frumoasă și amuzantă, iar ilustrațiile Juliei Ginsbach sunt clasice, bogate în detalii și în culori calde. La fel de simpatică este și Petronela Piure-de-Mere. Care vrăjește și lipește, de Sabine Städing, vrăjitoarea ce locuiește într-un măr, zboară pe o rădașcă, îi spune povești de groază vecinului său Moț-de-Castravete și se împrietenește cu doi frați veniți să locuiască în casa de lângă copacul ei. Tot de curând a apărut și volumul I din seria Școala animalelor magice, unde copiii norocoși își găsesc animalul pereche cu care pot vorbi.

univ-enciclop

Nemi (editura pentru copii a Grupului Nemira) vine la Bookfest cu patru cărți noi: două cărți ilustrate și două romane. Prima dintre cărțile ilustrate este De ce vă certați, Matei?, de Brigitte Weninger, cu ilustrații de Eve Tharlet, și care face parte dintr-o serie deopotrivă amuzantă și educativă ce-l are ca protagonist pe iepurașul Matei. Povestea este simplă și înfățișează o întâmplare cu care copiii sigur se vor identifica – cearta cu prietenul cel mai bun din cauza jucăriilor -, iar ilustrațiile sunt clasice și în culori calde. Cealaltă carte ilustrată este o adaptare superbă a poveștii clasice pentru copii a lui Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor. Ilustrațiile și adaptarea sunt făcute de o cunoscută ilustratoare britanică, Emma Chichester Clark, care reușește atât să păstreze farmecul poveștii originale, cât și să o adapteze pentru copiii din zilele de azi. Cum spune Quentin Blake, un alt ilustrator popular, este „O Alice pentru timpurile noastre”.

Bufnița care se temea de întuneric, de Jill Tomlinson, cu ilustrații de Paul Howard, este primul volum dintr-o serie amuzantă și educativă ce are ca protagoniști diverse animale (o bufniță, o maimuță, un pinguin, o pisică, o găină sau o vidră) și este o minunată poveste despre maturizare și educație. Personajul principal e Buf, un pui de bufniță de hambar care se teme de întuneric și care, încurajat de părinții săi, încearcă să afle cum și ce este întunericul pentru a-și depăși teama. Mie mi s-a lipit de suflet bufnițoiul ăsta și sper să-i încânte și pe micii cititori. Deși poate fi și citită de părinți seara, cartea se adresează copiiilor de peste 7 ani care încep să citească singuri. Are și text și ilustrații (alb-negru) pe fiecare pagină și este o carte de tranziție, care face trecerea de la cărțile ilustrate (cu multe ilustrații și puțin text) la romanele care au doar text.

Tot la Nemi apare și primul volum dintr-o serie ce a primit premiul pentru cea mai frumoasă carte în Norvegia (premiu oferit în cadrul unei competiții naționale la care participă 10.000 de copii): William Wenton și hoțul de luridium, de Bobbie Peers. Este un roman de aventuri, cu coduri, simboluri și roboței simpatici foc.

nemi

bookpic-uite-cine-vorbeste-93217Ca în fiecare an, la Editura Arthur, alături de traduceri, apar și multe cărți pentru copii semnate de scriitori români. Astfel, anul acesta, apar concomitent trei cărți finaliste ale Trofeului Arthur (Dosarul Popcorn, de Ana Rotea; Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan; Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște), o antologie semnată de mai mulți scriitori români (Uite cine vorbește, ed. Florentina Sâmihăian și Liviu Papadima), precum și revista Ordinul Povestitorilor #3. În ceea ce privește traducerile, mi-au atras atenția mai multe titluri: Confesiunile unui prieten imaginar, de Michelle Cuevas; Grădina de la miezul nopții, de Philippa Pearce; Catherine cea îndărătnică, de Karen Cushman; Pălăria vrăjitorului, de Tove Jansson; Găinușa care voia să zboare, de Sun-mi Hwang; Pinguinii domnului Popper, de Richard și Florence Atwater. De asemenea, sunt continuate seriile „Harry Potter” (vol. III, Harry Potter și camera secretelor a fost tradus de Tatiana Dragomir) și „Cronicile din Narnia” (vol. III, Nepotul magicianului) și apar cărți noi ai unor autori deja consacrați la Arthur: Raymie Nightingale, de Kate DiCamillo; Misterioasa dispariție a lui Billy Cataramă, de Sally Gardner; Micuțul Nicolas în vacanță, de René Goscinny, Jean-Jacques Sempé, sau Cronicile familiei Kane (#3). Umbra șarpelui, de Rick Riordan.

 

Lansată de câteva luni, recenta colecție Booklet Fiction vine cu volume noi la Bookfest: Micul faraon și scarabeul de aur, de Tosca Menten (un roman despre prietenia dintre un băiețel și o mumie egipteană); Winston, un motan în misiune secretă, de Frauke Scheunemann (un motan leneș se trezește în corpul stăpânei lui de 12 ani și viceversa); Victor și vampirii, de Maite Carranza (patru băieței pornesc în vacanță în căutarea contelui Dracula); Penny Pepper. Totu-i sub control!, de Ulrike Rylance (una dintre cele mai arzătoare dorințe ale lui Penny Pepper, cea de a deveni detectiv, devine realitate în momentul în care cățelușul ei dispare și trebuie să-l găsească); Manolito Ochelaristu’, de Elvira Lindo (veșnic curios și plin de umor, Manolito este prietenul lângă care nu te plictisești niciodată); Alfred și Agatha. Cele zece păsări ale bătrânei doamne Elster, de Ana Campoy (doi copii își exersează talentele de detectivi încercând să dea de urma unor bijuterii și a unei bătrâne; și o cățelușă pe nume Morritos Jones); Pilotând în ploaie. Viața mea de cățel, de Garth Stein (un cățel pasionat de Formula 1, al cărui idol este Ayrton Senna, și cu o viziune inedită asupra naturii umane); Inimă de samurai, de Margi Preus (roman istoric și de aventuri despre „primul japonez care a ajuns în America”); Cuibul, de Kenneth Oppel (prezentată ca „una dintre cele mai importante cărți fantasy publicate în ultima vreme”, Cuibul spune povestea unui băiețel care descoperă valoarea sacrificiului); Ausländer, de Paul Dowswell (un roman pentru copii despre viața în timpul regimului nazist).

Vă recomand și una dintre primele apariții de la Booklet Fiction, Tiger Lily, de Jodi Lynn Anderson, o repovestire modernă, plină de farmec și insolită, a lui Peter Pan. Eu am citit-o cu zâmbetul pe buze și mi se pare o carte potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulții care vor să regăsească lumea copilăriei și personajele îndrăgite, într-o altă ipostază.

booklet

 

portalul_magic_16_cursa_la_olimpiada_2016_coperta1Și Paralela 45 are o colecție interesantă de cărți de copii, am găsit câteva titluri noi (Prințesa plictisită, de Maria Jesus Lorente și Antonio Lorente; Lumea imaginată de…, de Keri Smith; Prințesa și dragonul, de Robert Munsch; Micuțul eu-sunt-eu, de Mora Lobe; Cucurigu-Gagu, roade-tot și roade-mult, de Herbert Friedrich) și o serie foarte interesantă care nu știam că a fost tradusă în limba română, seria „Portalul magic” de Mary Pope Osborne. Eu am citit câteva volume în engleză (în original seria se cheamă „Magic Tree House” și e deja un clasic, a ajuns la peste 60 de volume de ficțiune și în jur de 30 de cărți auxiliare de non-ficțiune). În română văd că seria a ajuns la volumul 16, ultimele patru apărute fiind Vacanță în orașul vulcanului, În țara împăratului dragon, Atacul vikingilor, Cursa de care la Olimpiadă.

 

13220662_996948367021025_6934252685588260949_oCartea Copiilor este o editură mică, specializată doar în editarea de cărți pentru copii, unde au fost deja traduse multe cărți frumoase (cum ar fi Gruffalo și Puiul lui Gruffalo, de Julia Donaldson; Cea mai iubită surioară, de Astrid Lindgren; Nu ți-e somn, ursulețule?, de Martin Waddell; Gărgărița morocănoasă sau Omida mâncăcioasă, de Eric Carle), dar și cărți scrise și ilustrate de autori români (Luli și căsuța din copac și Călătorie printre ierburi și lumină, de Iulia Iordan, il. Cristiana Radu; Ela cea fără de cuvinte, de Victoria Pătrașcu, il. Cristiana Radu; Stejarul pitic, cel mai bun tătic!, de Victoria Pătrașcu, il. de Livia Coloji). Pe lângă acestea, noutățile cu care editura va veni la Bookfest 2016 sunt: Broscoi și Brotac sunt prieteni, de Arnold Lobel; Cameleonul și Cântecul greierașului, de Eric Carle; Măgăruș-Urechiuș, de Roger Duvoisin; Copiii pădurii și Oul soarelui, de Elsa Beskow.

 

În încheiere, pe scurt despre alte cărți interesante pe care le puteți găsi la târg: la Didactica Publishing House vor apărea Mami, Mă vei mai iubi dacă…? și Am o surioară, de Eve Tharlet; Povestea celor trei vrăjitoare toante și Niște mâțe aiurite, de Simona Epure; la Corint Junior va apărea o carte ilustrată pentru copii ce pare simpatică, Aventurile lui Păienjenel, de Joe Popov, seria „Celor mai frumoase povești ilustrate” va fi completată de Poveștile Fraților Grimm, iar în colecția de romane pentru copii, „Aventură și mister”, va apărea volumul II al seriei Berlin, de Fabio Geda și Marco Magnone; Curtea Veche a pregătit două noi apariții editoriale pentru copii, o carte minunat ilustrată, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice, de Adina Rosetti și Cristiana Radu (autoarele au mai semnat împreună un alt volum pentru copii foarte bine primit, Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul), și un volum ilustrat realizat împreună cu popularul polițist, Marian Godină, În misiune cu Marian; la Humanitas Junior veți găsi o superbă ediție Alice în Țara Minunilor, cu ilustrațiile originale ale lui John Tenniel și în traducerea Antoanetei Ralian (în aceeași colecție au mai apărut Aventurile baronului Münchhausen, de Gottfried August Bürger, și Cele mai frumoase povești, de Charles Perrault, ambele cu ilustrațiile lui Gustave Doré) și un nou volum din seria pentru copii scrisă de Stephen și Lucy Hawking, George și codul indescifrabil; Polirom vine cu o ediție nouă din cartea clasică a lui Michael Ende, Povestea fără sfârșit; iar la Rao s-a reeditat (în ediție cartonată) 3 volume din seria „Mary Poppins” de P.L. Travers: Mary Poppins, Mary Poppins deschide ușa și Mary Poppins se întoarce.

20160528_172157

După cum se vede, la Bookfest puteți alege între multe și diverse cărți pentru copii, cred că se găsește câte ceva pentru toate gusturile. Sper să vă fi fost de ajutor cu recomandările din acest articol și, dacă puteți, ar fi frumos să veniți chiar pe 1 iunie la Romexpo, va fi o zi gălăgioasă și agitată, dar plină de zâmbete și voie-bună.

2 comentarii
  1. Pingback: Cărţi pentru cei mici şi cei mari – partea a II-a | CARTEA E O VIAŢĂ

  2. pelei daniela

    Sunt bibliotecara la Scoala Gimnaziala Rupea Ju Brasov,iubesc cartea ,copii si fac tot timpul ca sa atrag la Biblioteca foarte multi cititori,simnt ca sunt foarte solicitata pentru ca m-a iubesc copii si e lucru mare,Doresc pe viitor daca aveti ceva carti de povesti pentru copii clasalor O IV o donatie pentru Scoala noastrea sunt disponibila a primii aceste carti .Avem un nr de elevi destul de mare si mi-as dorii pe viitor carti la biblioteca sub forma de donatie ce va ramane in stoc va multumesc. Adresa scolii; Scoala Gimnaziala Rupea st Republicii 127 Jud Brasov telefon 0763783528 ;va multumesc astept raspuns ozi frumoasa.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *