John Cheever citeste din proza scurta Inotatorul/ The Swimmer

Cunoscut mai ales pentru volumele sale de proze scurte, John Cheever este, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai faini, cei mai talentați, cei mai sofisticați scriitori americani ai secolului trecut. Poate cea mai cunoscută proză de-ale sale, ÎnotătorulThe Swimmer a fost publicată pentru prima dată în The New Yorker în 1964 (o găsiți și acum, în arhiva The New Yorker, aici, dacă aveți cont), ca mai apoi să fie inclusă în volumul de povestiri The Brigadier and the Golf Widow (tot din 1964), iar mai târziu în The Stories of John Cheever (1978) și în alte volume – la noi, în Povestiri. Integrala prozei scurte (Polirom, 2011).

Inițial, Cheever avea o sută cincizeci de pagini cu titlul Înotătorul/ The Swimmer, având de gând să scrie un roman. S-a răzgândit și a condensat notițele respective în numai unsprezece pagini, transformându-le într-o proză scurtă. Aceasta a fost atât de bine primită încât a fost și ecranizată în 1968 (în regia lui , cu  în rolul înotătorului Ned Merrill) și adaptată pe scena teatrelor în repetate rânduri.

Dacă nu ați citit Înotătorul/ The Swimmer până acum, trebuie s-o faceți, este o proză minunată (o găsiți aici, în engleză)! Dacă ați citit-o și v-a plăcut, atunci poate vă va încânta, așa cum mi s-a întâmplat mie, să o ascultați în lectura lui John Cheever (înregistrarea audio a fost făcută în 1977).

Fără alte introduceri, audiție plăcută!

Via

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. Pingback: Povești din sertar – Lecturi de weekend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *