Pe lista celor care se exprimă prin intermediul cărţilor devenite material pentru lucrările lor artistice se numără şi Long-Bin Chen, un artist născut în Taiwan şi care îşi împarte timpul între Taipei şi New York. Cu diplome obţinute la Universitatea Tung-Hai, Secţia de Arte frumoase din ţara natală, precum şi la School of Visual Arts din New York, Chen s-a axat pe sculptură, devenind cunoscut şi apreciat pentru talentul său de necontestat în transformarea cărţilor în sculpturi. Deşi la începutul activităţii sale a folosit lemnul ca şi material, din 1993 a dezvoltat interes pentru hârtie, găsind în această formă de artă mai multe semnificaţii. Pentru lucrările sale Chen foloseşte maculatură, cărţi, reviste, hârtie folosită la imprimante, cărţi de telefon. Nimic nu este distrus în arta sa, totul este reciclat. În felul acesta artistul care foloseşte materiale reciclate semnalează consumul exegerat şi necontrolat pe care oamenii continuă să îl facă, distrugând păduri, stricând echilibrul natural.
Pentru a face rost de materiale de lucru, artistul taiwanez a cutreierat străzile din New York în căutare de deşeuri, le-a colectat de prin birourile firmelor sau din cabinele de telefon, atunci când cărţile de telefon vechi au fost înlocuite. În Taipei, sursele sale de aprovizionare sunt editurile, librăriile, bibliotecile şi companiile de telefonie.
Ce face cu toate aceste cărţi? Folosindu-se de maşini de găurit, drujbe, foarfece, bandă de lipit şi alte instrumente, le transformă prin tehnici tradiţionale de sculptură în busturi clasice, cu forme bine definite şi finisaje fine. Lucrările sale au toate ingredientele artei moderne, de la scara mare la care sunt realizate, până la materialele neconvenţionale folosite.
In my artwork I use printed matter – discarded books, magazines, computer printouts etc. – that form the cultural debris of our information society. My art form explores different cultural meanings and seeks to combine ideas and concepts from the East with those from the West.I always use text in my work and the contents of the texts are relevant to my sculpture. The products I use for my sculpture often seem like wood or marble yet the work consists mainly out of paper and are constructed in such a way that the various parts fit together in a seamless manner,
ne spune chiar artistul.
O altă perspectivă din care poate fi privită arta sa e aceea în care cărţile devin artefacte ale unei culturi în care literatura se mută din pagini pe dispozitive electronice. Salvându-le de la pieire, Chen ne reaminteşte frumuseţea cărţii privită ca obiect, la realizarea căruia au contribuit ilustratori, tipografi, legători.
Busturile sale reprezintă atât figuri ale civilizaţiei occidentale, cât şi asiatice. Primele seamănă foarte mult cu statuile greceşti, iar cele din urmă întruchipează adeseori reprezentări ale lui Buddha. Interesant este faptul că paginile cărţilor folosite încă mai pot fi citite parţial, tocmai de aceea Chen alege cu grijă ce anume foloseşte pentru fiecare sculptură care poate fi „răsfoită”.
Since colonial times, Westerners have taken Buddha heads from the
Buddha statues in Asia and brought the Buddha heads back to the West.
Today, while one finds so many Buddha heads in Western museums and
galleries, equally many Buddha bodies in Asia are headless. The Buddha
head is an important cultural image from Asia. Yet, by and large, it is
misunderstood in Western societies. In this project, I chose the most
beautiful Buddha head I found at a museum to use as a model and created
this Buddha head from New York City telephone books. The Buddha Head
contains the names and numbers of millions of New York residents. The
Head will represent a caring Buddha, a Buddha from the East who has
come to take care of the West.
Sculpturile artistului taiwanez au fost expuse de-a lungul timpului în numeroase muzee şi galerii unde au făcut deliciul publicului şi au câştigat numeroase premii.
surse: collabcubed.com, frederieketaylorgallery.com, artnet.com, flickr.com, toxel.com, sacatar.org